Je to problém moderních smartphonů, ale zažili jej i hráči v roce 2003

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ve dnešní době se stále rozšiřuje trend vynechávat 3,5mm konektor pro klasická sluchátka, protože se do moderních smartphonů prý nevejde. Podobný problém však nastal už před 16 lety u herních konzolí od Nintenda.

Když v roce 2016 představil výrobce Apple svůj iPhone 7, vyvolal velký rozruch rozhodnutím nezařadit do výbavy telefonu sluchátkový jack. Tento konektor sice už před ním vynechalo pár dalších modelů (třeba HTC 10), nikdy však nešlo o takto mainstreamový smartphone jako právě tehdy nejmodernější iPhone. Vyrojilo se mnoho nesouhlasných reakcí, posměšků a někomu se dokonce povedlo si do iPhonu 7 sluchátkový konektor zabudovat svépomocí.

Od té doby se protrhla stavidla a spousta dalších výrobců si řeklo, že „pokud může Apple, tak i my“. Klasická sluchátka tak přes jack konektor vynechaly modely od Googlu, Huaweie, HTC, Nokie, Lenova, Xiaomi či Sony. Samsung sice tvrdošíjně tento fyzický konektor u svých modelů udržuje, ale třeba ohebný Fold ho už také nemá. Je tak možné, že svého zástupce bez možnosti připojit běžná sluchátka bude mít v budoucnu snad každý. Koneckonců jejich kvalita se neustále zlepšuje.

Problém majitelů současných smartphonů je však celkem nadčasový. Se stejně ošemetnou situací se potýkali už příznivci přenosných herních konzolí od Nintenda v roce 2003. Do té doby byly GameBoye ikonickými hity, prodaly se jich stovky milionů kusů a doposud je původní GameBoy stále třetí nejprodávanější herní konzolí vůbec. Stejně u první generace, tak u Advanced modelu bylo samozřejmostí, že do něj jdou zapojit sluchátka. Pak ale vyšel vylepšený model Advance SP a sluchátkový jack byl pryč.

To naštvalo mnoho hráčů, protože možnost připojit sluchátka se brala jako samozřejmost a ne každý chtěl třeba v MHD nahlas pouštět pištivé zvuky z herní konzole. Bezdrátové řešení tehdy bylo ještě za humny. Nintendo se tak alespoň pokusilo zmírnit vášně nabídkou adaptéru, který se zapojoval do nabíjecího portu. Objevily se zároveň i modely sluchátek s přímo konektorem do nabíjecího portu GameBoye. Vznikl tak ale úplně jiný problém, že zase v takovém případě nejde nabíjet a používat sluchátka zároveň. Zkrátka to, na co jsou příznivci Applu už zvyklí.

Nakonec se situace přehnala zejména s celkem rychlým nástupem konzole Nintendo DS, která už opět sluchátka podporovala a podporuje je dodnes. Adaptér na 3,5mm jack do nabíjecího portu je však mnohem starší záležitostí, než na jakou jsou dnes lidé zvyklí a Apple se svou poměrně předraženou redukcí za 279 korun. Model od Nintenda byl dokonce levnější, stál jen asi polovinu toho od Applu.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny