Tarifní hity: už máte rodinný tarif?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mobilní tarify jsou poslední roky stejné. Tedy mění se, ale v podstatě nic zásadně jiného nepřinášejí. V drtivé většině obsahují neomezené volání a SMS, rozhodujícím parametrem jsou mobilní data. Ceny sice klesají, ale kdo chce ušetřit, tak se musí uskrovnit. A nebo se pohlédnout po rodinných tarifech. Pak můžete ušetřit ročně i mnoho tisícikorun.

Rodinné tarify dnes nabízí všichni tři operátoři. První s nimi přišel Vodafone v roce 2015, O2 a T-Mobile následovali. Každý operátor k nim ale přistupuje jinak a tak si z nabídky vybere skoro každý. A ano, můžete ušetřit. Ovšem nikoliv, pokud jste sám, rodinné tarify jsou logicky určené pro víc členů – pro rodinu. Ač to tak úplně neplatí, mohou to být i kamarádi, spolužáci nebo přátelé. Ovšem jen takoví, kteří si důvěřují a budou jednomu z nich za služby platit své podíly. Protože logicky za rodinný tarif se platí dohromady.

Jedna faktura, to není špatné

Což je vlastně i velká výhoda, rodina bude hlídat a řešit jediný tarif a bude mít přehled o mobilní spotřebě svých potomků. A je to jeden z pohledů, který je nutné u rodinných tarifů zohlednit. Protože koukat jen po co nejnižší ceně by mohlo být ošidné.

Potud nic překvapivého, je to logické, jak již z názvu takových tarifů vyplývá. Než se pustíme do detailů, tak si ale ještě musíme vyjasnit pár parametrů. Stejně jako u běžných tarifů pro jednotlivce budeme počítat jen s cenami se závazkem. Bezzávazkové ceny jsou zbytečně vysoké a úvazek na dva roky je u tarifu vcelku logický a akceptovatelný.

Pak je tady ještě jedna věc. Pokud je vám jedno, u kterého operátora skončíte, máte logicky výběr větší. Jenže pokud trváte na tom svém současném, budete se muset smířit s tím, co váš operátor nabízí. Při libovolném výběru se rozhodně ujistěte, že váš favorit má v místě vašeho bydliště, práce nebo jinde, kde se často pohybujete, dobrý signál pro volání i pro data. Není to všude samozřejmost. Při úvazku by vás čekaly dva roky trápení.

Pro dva, tři, čtyři…

Základní rozdělení tarifů je snadné. Vodafone počítá se čtyřmi členy domácnosti, T-Mobile ve své Magentě dává slevy podle počtu služeb, což vás může nutit do aktivace dalších služeb, které byste jinak ani nepotřebovali. A O2 má základní nastavení pro tři členy.

A právě počet tarifů či členů programu může být všeobecným problémem. Čtyři neomezené tarify u Vodafonu využije běžná rodina pravděpodobně až s dvojicí potomků na střední či vysoké škole, respektive s velmi čilým seniorem či seniory. Pro dva dospělé a dvě menší děti se nevyplatí. U T-Mobile je zase problém minimální cena služby, aby platila sleva. Malým dětem se tarif za minimálně 399 korun často nevyplatí.

Data, každý na to jde jinak

Vodafone své tarify postavil tak, že sdílí určitý datový balíček pro všechny. Základní je 10 GB, dražší varianty tarifů mají 20 a 50 GB, cena ale logicky roste. O data se musí rodina či skupina podělit, což nemusí být snadné, pokud se to neudělá rovnoměrně. Rodinné tarify začínají na 1 499 Kč, střední vyjde na 1 999 Kč a nejdražší na 2 499 Kč. V rámci tarifu nemusíte využít všechny čtyři tarify, ale platit je budete. Pak samozřejmě výhodnost klesá.

U T-Mobile je situace odlišná, musíte dát pod jednu smlouvu současné služby a to s minimální cenou 399 Kč za každou. V podstatě množstevní slevy začínají na 10 procentech, od pěti služeb je to 25 procent, což je i maximum. Jenže dát dohromady pět tarifů je u běžné rodiny problém, snad jedině tři plus internet a IP televize. V praxi je tak nutné počítat s nižší slevou. U dvou služeb je to jen 10 procent, od čtyř se slevou 20 procent pak dostanete do skupiny i data navíc. Pro čtyři služby je to 10 GB, pro pět služeb 15 GB.

Pro běžnou rodinu je tak asi nejzajímavější nabídka O2, která netrvá na čtyřech členech (ač i tuto variantu nabízí). Základní nastavení je pro tři členy, pak má každý neomezený tarif nastavený datový balíček 3 GB a pro celou rodinu je v ceně i 94 kanálů O2 TV. Což je služba, která se v rodině rozhodně snese (lze ji konzumovat i na mobilech). Cena služby je 1 999 Kč.

Při dvou členech rodinného tarifu je cena stejná, ale neplatí se zbytečně třetí tarif, místo něj je v ceně internetové připojení přes ADSL a opět O2 TV s 94 kanály. Připlácet lze za vyšší datové balíčky a pozor, u všech variant je férová možnost přidat studentský tarif s 10 GB dat (a limitovaným voláním a SMS ) za 499 Kč, takže celková cena klesne.

Jenom na cenu nekoukejte

Právě tato možnost se zdá být u rodinného tarifu praktická a celý balíček je podle nás u O2 nejlépe sestavený. Ovšem pozor, záleží na vašich preferencích. Proto je nutné dobře počítat a porovnávat s cenou samostatných tarifů. Nejlevnější je při plném využití nabídka Vodafonu, která je ale nejvíce limitovaná pevnou základní nabídkou služeb. T-Mobile jde na rodinné tarify přes množstevní slevy a v podstatě se asi vyplatí jen současným zákazníkům operátora.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny