První smartphone střední třídy s trojitým foťákem. To je Samsung A7

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Samsungu se letošní rok moc nepovedl. Jen lehce inovovaná modely nejvyšší řady S se moc neprodávají a letošní Samsungy třídy A vypadají, jako by je jihokorejská značka plánovala v roce 2016. Proto není divu, že Samsung přichází se zajímavou novinkou v neobvyklém podzimním termínu.

Nebýt novinky, asi by letošní rok dopadl pro Samsung nevesele, ale s modelem A7 to může být ještě docela veselá jízda. Navíc k tomu můžeme přičíst další novinku, kterou Samsung představí 11. října. Ta by měla být ještě lepší a spekuluje se, že by to měl být model A9, tedy opět střední třída. A9 by měl dostat dokonce čtyři snímače foťáku.

Ale pojďme se podívat na A7. Ten už je oficiálně venku a nevypadá věru zle. Je to střední třída s šestipalcovým AMOLED displejem a FHD+ rozlišením. Procesor Exynos má osm jader, půlku s taktem 1,6 GHz a půlku s taktem 2,2 GHz. RAM má hodnotu 4 GB, na data je v telefonu místo 64 GB, což je dnes standard. Zbytek se bude dávat na microSD karty, které si ale bude majitel muset koupit zvlášť.

Že vám výbava něco připomíná? Ano, je to mix letošních modelů A6+ a A8. Z prvního je to displej, z druhého vše ostatní. Cena je přitom stejná jako u A6+, tedy 8 999, Samsung A8 je pak o tisícovku dražší. Už to je solidní, ale pak je tady foťák, hlavní lákadlo.

Samsung A7 má jako druhý mobil na trhu trojitý foťák. Prvním je Huawei P20 Pro s cenou přes 20 000. Že se velmi podobná sestava dostane do telefonu za méně než polovinu a ještě letos, to je velké překvápko. Ale jinak to asi nešlo, Samsung musí teď být hodně agresivní, nebo ho čínské firmy sežerou.

Tři objektivy nebo tři snímače, jak chcete, fungují u A7 takto: hlavní má rozlišení 24 megapixelů a k němu tu je černobílý snímač s rozlišením 5 megapixelů. Ten slouží pro úpravu hloubky ostrosti, lidově řečeno, můžete si na fotce zaostřit různá místa. Je to náhrada velké optiky z normálních foťáků, které stejného efektu docílí clonou a dalšími parametry. Tato sestava je obvyklá v mnoha telefonech. U Samsungu potěší, že hlavní čočka má světelnost f/1.7, což je paráda.

Co novinku odděluje od konkurence, to je třetí objektiv. Očekával se zoom, tedy přiblížení, jenže je to naopak. Třetí čočka má extrémně široký záběr 120 stupňů. Takže vlastně supluje panoramatické foto. Rozlišení snímače je 8 megapixelů a bude potřeba si dávat pozor na vertikální linie blízkých objektů, je to opravdu velmi široký záběr.

Nakonec tu máme ještě jednu inovaci a tou je čtečka otisků prstů. Ta se přesunula na bok, což známe třeba z některých modelů Sony. Asi to bude u Samsungů nový standard, ale to se ještě uvidí. Dodejme, že baterka má kapacitu 3 300 mAh, konektor je oldschoolový microUSB a vedle něj je Jack na sluchátka. Cenu jsme už zmínili,  8999 korun je dobrá cena, prodej začne v říjnu. Na výběr budou tři barvy, černá, modrá a zlatá.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny