Překvapení roku? Microsoft ukázal vlastní skládací mobil

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Přání mnoha fanoušků Microsoftu se stalo skutečností. Firma představila po dlouhé době nový smartphone, ovšem ne jen tak ledajaký. Má totiž dvě obrazovky.

Kéž by se i jiné firmy poučily z jednání Microsoftu, který dokázal, že kdo na nějaký produkt čeká dost dlouho, jednou se dočká. Bájný smartphone řady Surface je totiž na světě a ačkoliv je to stále spíše prototyp a možná ne úplně to, co si příznivci pod tímto pojmem představovali, ovšem i to se počítá.

Celým jménem se novinka jmenuje Microsoft Surface Duo a jak už název napovídá, něco je v její výbavě zdvojené. Co? Displej. Na první pohled by se někomu mohlo zdát, že Microsoft vyprodukoval ohebný smartphone, ovšem není tomu tak. Jde o zařízení s pantem, které ovšem nemá ohebný displej, nýbrž dvě obrazovky s mezerou uprostřed právě tam, kde se nachází pant. Podobné zařízení mělo třeba už předloni čínské ZTE, ovšem jeho prodeje nejspíše nebyly nijak valné, protože jsme od vydání už o tomto modelu či jeho nástupcích neslyšeli ani slovo.

Úhlopříčka displejů připravovaného Surface Duo je 5,6 palce a dohromady taky pokrývají plochu 8,3 palců, mínus mezera mezi nimi. Je to tak v podstatě takové zařízení „2 in 1“ do kapsy, kterému můžete jednu obrazovku otočit zcela dozadu a používat ho tak jako prakticky běžný smartphone, nebo jej rozevřít jako knihu (a uchopit jej na šířku tak, že bude připomínat herní konzoli Nintendo DS) či na plocho jako tablet. Možností máte spoustu.

Microsoft stále tají většinu hardwarové výbavy, víme zatím jen to, že telefon bude pohánět moderní procesor Snapdragon 855 (ovšem v době, kdy jej Microsoft chystá prodávat už bude trochu „z módy“, viz níže) a že na těle telefonu najdete pouhý jeden fotoaparát – přední pro videohovory. To svědčí o tom, že se Microsoft se spíše snaží vytvořit zcela novou kategorii smartphonů, než se pouštět do konkurenčního boje se standardními typy.

Velkým překvapením je pak použití operačního systému Android. Z toho lze vyvodit, že jednak Microsoft definitivně zlomil hůl nad vlastní snahou o mobilní Windows a také fakt, že dva giganti (Microsoft + Google) na poli technologií jsou ochotni velice úzce spolupracovat. Google připouští, že už pro Surface Duo systém navrhuje speciálně tak, aby využil plného potenciálu dvou obrazovek.

Microsoft plánuje model Surface Duo dodat na trh až za rok, což je podle nás vlastně docela šikovný způsob, jak se vyhnout únikům informací – představit svůj chystaný model rok dopředu ve fázi prototypu. Takto se zamezí vzniku různých fake news s divokými spekulacemi. Ruku v ruce s takto brzkým odhalením jde pak i to, že neznáme ani přibližnou cenu zařízení. Na detaily si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny