Apple představil tři nové iPhony, revoluce se nekoná

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jak už bylo řadu měsíců jasné, tak se také stalo. Apple odhalil trojici nových smartphonů, novinky vylepšil hlavně po stránce možností fotoaparátu.

Svět smartphonů Applu se zase pohnul o krok vpřed, i když letos si troufáme říci, že to byl spíše jen takový malý krůček. Trojice novinek, modely iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max totiž v mnoha ohledech jen staví na podobě i výbavě tria loňských modelů a jediným výrazným posunem vpřed jsou fotoaparáty, u kterých si všechny modely polepšily o jeden navíc. Levnější iPhone 11 má tak dva, dražší 11 Pro / 11 Pro Max mají tři.

Začněme tím levnějším, iPhonem 11. Jeho myšlenka je stejná, jako u modelu XR – nabídnout levnější model s několika kompromisy, ovšem stále celkově prémiovou výbavou. Po stránce vzhledu je to velmi podobný telefon – podle přední strany je od sebe nemáte šanci rozeznat, to zvládnete pouze podle zad telefonu, kde jsou nově dva fotoaparáty, nikoliv jeden.

Parametry displeje jsou naprosto shodné s loňským XR. Stále jsou tu trochu širší rámečky než u těch nejlépe vybavených modelů, stále je tu na dnešní poměry masivní výřez displeje, stále je jeho rozlišení 828 x 1 792 pixelů a stále jde o IPS panel. Dále ani není změna ve způsobu odemykání telefonu, pořád chybí čtečka otisků prstů a biometricky máte tak pouze možnost telefon zabezpečit 3D skenem obličeje. To platí i pro lepší Pro modely.

Novinkou je zde procesor Apple A13 Bionic, který by měl být až o 20 procent výkonnější než předchozí generace, hodnota operační paměti poskočila na 4 GB. Nejzásadnější vylepšení je ve fotoaparátu, který nově vedle 12MPix standardního snímače umí fotit také širokoúhlé fotografie díky druhému 12MPix senzoru. Oba snímače umí natáčet video ve 4K rozlišení a přibyl také noční režim a fotografování s pomocí umělé inteligence.

Dále se trochu zlepšila kapacita baterie, poskočila na 3110 mAh. Nechybí ani bezdrátové nabíjení nebo 18W rychlonabíjení. Telefon je k dispozici v celkem šesti barvách: černé, žluté, zelené, fialové, bílé a červené. Vůbec nejzásadnější novinkou je ale fakt, že je iPhone 11 levnější, než jeho předchůdce: za základní 64GB model zaplatíte 20 490 korun.

Na řadu přicházejí ty skutečně nejlépe vybavené novinky, iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max. Některé novinky ve výbavě jsem už zmínili u levnějšího modelu, jmenovitě nový procesor Apple A13 Bionic nebo vyšší kapacitu baterie. Opět ale platí pravidlo, že se s předchůdci tyto dva modely v mnohém shodují a také je pouze podle čelní strany nemáte jak rozpoznat.

Jediným rozdílem, který se v oblasti displejů dražších modelů odehrál, je o trochu vyšší svítivost těchto „Super Retina XDR OLED“ panelů. Zachovány zůstaly úhlopříčky 5,8 a 6,5 palců, stejně jako rozlišení 1 125 x 2 436 (11 Pro), potažmo 1 242 x 2 688 pixelů (11 Pro Max). Výřez zůstává, tenké rámečky okolo displeje taktéž.

Změny nenastaly ani v případě paměťových verzí, které jsou tři: 64, 256 a 512 GB. Operační paměť zůstala se svou kapacitou 4 Gb nezměněna. Pro tyto i výše zmíněnou novinku iPhone 11 dále platí, že pracují s nejnovějším systémem od Applu, iOS 13. Po stránce baterie jsou na tom novinky zase o něco lépe, menší model má kapacitu 3 046 mAh, větší pak dokonce slušných 3 969 mAh. A to už je na Apple co říci. Nechybí ani bezdrátové nabíjení a už v balení najdete 18W rychlonabíječku. To samé se bohužel nedá říct o levnější „jedenáctce“, tam je v balení stále ta stará pomalá.

Zásadní inovací jsou pak samozřejmě tři fotoaparáty na zádech, o kterých se spekulovalo už mnoho měsíců a trojitá konfigurace v podivném čtvercovém modulu se nakonec do puntíku potvrdila. Těšit se tak můžete na hned tři 12MPix senzory, jeden standardní, druhý dvojnásobně přiblížený a třetí novinkou je širokoúhlý s úhlem záběru 120 stupňů. Všechny tři fotoaparáty umí nahrávat 4K video a disponují nočními režimy i focení s pomocí umělé inteligence.

iPhone 11 Pro, stejně jako Pro Max, je dostupný ve čtyřech barevných provedeních: šedé, stříbrné, zlaté a tmavě zelené. Novinky mají shodné startovací ceny jako modely XS a XS Max, za menší model se 64 GB prostoru pro data tak zaplatíte 29 990 korun, za větší pak 32 990 korun. Všechny tři modely jdou do prodeje 20. září, předobjednávky pak Apple začne přijímat v pátek 13. září.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny