Tyto čipy odstartují éru levnějších 5G telefonů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokud se řekne 5G telefon, většina z nás si představí špičkový top model s nejmodernějším procesorem. To už však nemusí být úplně pravda, protože na trh přicházejí první levnější modely s podporou 5G.

5G čipy byly ještě donedávna tématem pouze prémiového segmentu a nechyběly tak ve výbavách hlavně špičkových smartphonů. 5G modulem disponují špičkové procesory od výrobců Qualcomm a Hisilicon (Huawei). Ovšem 5G modul je už přítomný i v řadě vyšší střední třídy Snapdragon 7XX (765, 765G, 768G), na který si brousí zuby hned několik výrobců.

Vůbec prvním modelem, který disponoval čipem Snapdragon 765 je Redmi K30 5G, které sice na českém trhu nenajdeme (jedná se o mobil určený pro asijský trh), ovšem jeho cena se pohybuje okolo ekvivalentu nízkých 7 tisíc korun. To je víc jak trojnásobně méně, než kolik si výrobci účtují za prémiové smartphony.

Stejným případem je model Nubia Play, což je také model, který seženete primárně na asijském trhu. Značka sice i nějakou dobu působila v ČR, aktuálně však své novinky do naší země nedováží. A to je velká škoda, protože právě Nubia Play má ve výbavě třeba i další unikát v podobě 144Hz displeje. Na čínském trhu je k dispozici za v přepočtu 9,5 tisíce korun.

Zbylé telefony jsou zatím v přípravě a na globální trhy by měly zamířit v následujících měsících. Výčet zahrnuje smartphony jako Nokia 8.3, Motorola Edge nebo LG Velvet. U všech tří modelů bychom si troufli tipnout, že na český trh mohou zamířit, výrobci na našem trhu figurují oficiálně už dlouhou dobu.

Mimo to se proslýchá, že by se čipová sada Snapdragon 7XX mohla objevit také u očekávaného OnePlusu X (2020) a také modelu Google Pixel 5. Oficiální specifikace však ještě nebyly odhaleny.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny