Dva supersmartphony, které jsou dopředu předurčené k neúspěchu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jeden už známe, druhý se ukáže během pár týdnů. Oba budou výborné, ale dost pravděpodobně žádnou díru do světa neudělají. Proč? Protože jeden je od LG a druhý od HTC.

Obě značky mají v posledních letech stigma mobilních lůzrů. Především pád HTC je dramatický a vlastně je s podivem, že firma stále smartphony produkuje. Je dlouhodobě ve ztrátě a nepomohl ani odprodej části firmy Googlu, která se starala o vývoj přístrojů Pixel, které HTC vyrábí. Firmě funguje divize virtuální reality, Vive, ale ta s mobily už moc společného nemá.

LG je v mobilech podobný příběh, jen zatím s lepším průběhem. Přesto se firmě v posledních letech nedaří se svými top modely. Nejsou vůbec špatné, ale většinou skončí chvíli po představení ve výprodejích za cenu střední třídy. Jako tomu bylo loni u modelu G6. Oproti HTC dáváme LG větší šance, co na tom, že zrovna na českém trhu funguje LG prapodivně s omezeným zastoupením, které je primárně převedeno do Polska. A jak je známo, z Polska se těžko řídí jiný trh. Manažerů, kteří toto podepíší, známe s nadsázkou tucet na každý prst.

Takže hned po narození to budou mít obě novinky hodně těžké. Ale třeba se mýlíme a díru do světa udělají. Pak jim rádi vysekneme poklonu. Teď konkrétně, řeč je o LG G7 ThinQ a HTC U12. První je už na světě, druhý se ukáže do konce měsíce. Oba smartphony si jsou dost podobné výbavou a výkonem a asi i vzhledem. Ale na přesnou specifikaci HTC si ještě počkáme, tak se pustíme do novinky LG.

Především, zatím není známo, kolik nové LG G7 ThinQ bude stát. Prodej začne koncem května v domovské Jižní Koreji, do světa se pak podívá později. A jak to bude v Česku, tak to ví ve Varšavě, ale nechlubí se s tím.

Označení ThinQ znamená, že telefon ve velké míře bude využívat umělou inteligenci. Primárně při fotografování, což dělají už i jiní, hlavně Huawei, ale bude mít i v základu zabudovaný Google asistent (v Česku do konce roku) a službu Google Lens, která rozpoznává, co je na fotografiích. Tu Google uvolnil pro většinu telefonů, má to ale podmínku, musíte mít nejnovější aplikaci Google Fotky a telefon v angličtině, protože služba souvisí s asistentem. Ale to se do konce roku vyřeší i v Česku.

Design je jasný, protože má telefon displej až po hodní okraj, má výřez jako iPhone X. No, posuďte sami, jestli je to pěkné či nikoliv. V každém případě LG umožňuje výřez schovat, kdy se do černa vybaví místa vedle výřezu. Displej má rozlišení 3 120 x 1 440 pixelů při úhlopříčce 6,1 palce. Poměr stran je extrémní: 19,5:9.

Foťák je dvojitý. V obou případech s rozlišením 16 megapixelů. Jeden je širokoúhlý se světelností f/1.6, druhý se standardní ohniskovou vzdáleností. U něj je světelnost f/1.9. Protože mají oba objektivy jinou ohniskovou vzdálenost, nabízí telefon zoom. Ale velké přiblížení čekat nelze, spíš zaujme extrémním širokým záběrem.

Zaujmou stereoreproduktory s prostorovým zvukem, překvapením je audio konektor 3,5 mm a hlavně FM rádio. to se už moc často nevidí. Procesor dodává Qualcomm a je to letos nejsilnější Snapdragon 845. Paměť je dostatečná: 4 + 64 GB v základní verzi, model G7+ pak dostane 6+128 GB.

Papírově je tedy LG skvěle vybavené. Když bude výrazně levnější než trojice iPhone, Samsung S9 a Huawei P20, může uspět. Pokud ne, tak to moc pozitivně nevidíme. Ale to bychom se opakovali. Prostě uvidíme.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny