Poslední mohykán. Když chcete klávesnici, musíte jít do Key2

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kdysi to byl velmi rozšířený segment telefonů. Obvykle pracovních, ale v mnoha případech těžko označitelných jako opravdové smartphony. Dnes je to naprostá rarita. Řeč je o mobilech s hardwarovou QWERTY klávesnicí. Dnes se představil poslední mohykán BlackBerry Key2.

Jó, to byla doba. BlackBerry bylo slavné, především Američané přístroje této značky milovali. Byly nezaměnitelné, široké placky s mechanickou plnohodnotnou QWERTY klávesnicí. Jejich úspěch inspiroval mnohé další výrobce, takže podobně tvarované mobily sekala Nokia, Motorola a mnozí další výrobci. Jenže to bylo tak před deseti lety, před masivním nástupem moderních smartphonů.

Kdysi sice pár mobilů mělo dotykový displej, ale k jeho používání byl potřeba stylus a byla to v podstatě lahůdka pro omezený počet zákazníků. Ostatní mobily tak musely mít klávesnici a pokud si to nepamatujete, tak si běžte koupit Nokii 3310 a zkuste si napsat SMS, nebo třeba delší e-mail. Hrůza, co? Ano, dřív nám to šlo lépe, ale i tak to bylo nepohodlné. A proto se staly tak populárními mobily s QWERTY klávesnicí.

Jenže pak přišel iPhone a zhruba po třech letech, tedy okolo roku 2010, už bylo jasné, že moderní dotykové displeje mechanické klávesnice nahradí. Dnes po nich už v podstatě neštěkne ani pes. I proto je na trhu prakticky jediný masově vyráběný smartphone s QWERTY klávesnicí. Je to BlackBerry Key – doteď Key One, od teď Key2.

Dlužno dodat, že BlackBerry už dávno není originál. Značku kupil čínský TCL (vyrábí třeba i Alcatel) a operační systém už je Android. U Novinky 8.1, ale stále jsou v telefonu nějaké ty specialitky BlackBerry jako BlackBerry Hub, vlastní klávesnice, bezpečnostní systém DTEK a další drobnosti.

Dvojka navazuje na jedničku a vypadá velmi podobně, rozdíly jsou spíš v detailech. Design je charakteristický a nepřehlédnutelný, technicky strohý, ale vlastně dobrý – nám se líbí. Přední část je zhruba rozdělena na třetiny, dvě z nich patří displeji, poslední patří klávesnici. Displej má rozlišení 1 620 x 1 080 pixelů a poměr stran dnes neobvyklých 3:2. Úhlopříčka 4,5 palce je na dnešní dobu podměrečná, ale jinak to s klávesnicí nejde.

Samotná klávesnice si meziročně polepšila, všechny klávesy jsou o 20 procent větší. Stejně jako u předchůdce funguje klávesnice jako dotyková plocha a mezerník v sobě má čtečku otisků. Za masivní konstrukcí stojí rámeček s prémiové hliníkové slitiny a záda kryje měkčený plast, který je neklouzavý. Vzadu také najdeme jednu z největších inovací telefonu. Tím je dvojitý foťák, kde má každý snímač rozlišení 12 Mpix a mají rozdílnou ohniskovou vzdálenost. Takže telefon má zoom. Světelnost širokoúhlého snímače je f/1.8, zoom je o poznání horší s f/2.6. Videa mohou být v 4K.

Za zmínku stojí rychlonabíjení, baterie s kapacitou 3 500 mAh (výrobce slibuje dvoudenní výdrž – viz. video), podpora NFC a dnes již méně častý jack konektor na sluchátka. Použitý je procesor Snapdragon 660, což je čip střední třídy. Operační paměť má nadprůměrných 6 GB, vnitřní paměť pak může mít 64 nebo 128 GB (+ paměťovka). Tímto se také budou lišit prodejní varianty. Základ by měl stát okolo 17 000 korun, což je dost, ale je to prostě speciálka, kde zájemci nebudou hledět na každou korunu. Prodej začne na přelomu června a července a to i v Česku.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny