Výrobci už sami nepředstavují vůbec nic. Všechno jim uteče předem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trh nejen se smartphony, ale produkty, na které je upřena vyšší míra pozornosti, trpí zejména v poslední době jedním neduhem, kterého si běžný uživatel skoro nevšimne, ale analytiky trápí prakticky každý den.

V den představení daného zařízení už prakticky není nad čím žasnout, vše jsme se totiž dozvěděli ve střípcích, spekulacích a „drbech“ v průběhu minulých měsíců (někdy i více než roku). A to se pak stává, že třeba jedete na tiskovou konferenci s článkem už předepsaným, poskládaným jako puzzle z informací, které jsou veřejně dostupné. Na místě už jen doladíte pár detailů a honem ven s hotovým popisem.

Názorným příkladem je tomu poslední konference Applu – dočkali jsme se novinek v podobě Apple Watch series 3, Apple TV 4K, a hned třech nových iPhonů. Byli jsme z něčeho překvapení? Ne. Tim Cook v podstatě jen zopakoval to, co už jsme věděli s 99procentní jistotou zhruba od července.

Ne že by to poškodilo image samotných produktů, ale co tím skutečně trpí, jsou samotné akce, tiskové konference, show při představení. Ty totiž jsou, jemně řečeno, šílená nuda. Nikdo už neříká nic nového, jen potvrzuje to, co nějaký hacker / leaker / internetový agent vyšťoural ze serverů samotného výrobce, popřípadě si v klobouku a dlouhém kabátu předal na flash disku někde v temné uličce za továrnou výrobce s jedním ze zaměstnanců.

Čínští výrobci dokonce přešli do protiútoku a „úniky“ informací si zařizují sami. Tedy, není pochyb, že to vědomě dělá i celá řada velkých hráčů, ale ti se k tomu alespoň otevřeně nepřiznávají. Od malého čínského výrobce ovšem přijde přímo od ředitele PR „exkluzivní“ únik informací o novém telefonu jejich výroby, přitom jde vlastně o obyčejnou tiskovou zprávu. Jde zkrátka o módní fenomén, tak proč se na něm nepřiživit.

Vernee je typickým příkladem výrobce, který si „leaky“ musel obstarat sám. Tak, že novináře vlastním PR maskovaným jako úniky doslova spamoval

Tiskové konference každopádně už dávno nejsou ty hlavní události roku, které odstartují nadšení pro danou věc. Tou jsou nové twitterové příspěvky lidí typu Evan Blass nebo jiných uskupení anonymních jmen. Proto se v poslední době také na technologických serverech čím dál častěji objevují různé „fanouškovské“ grafiky nadcházejících produktů – ony jsou totiž mnohdy založeny na pravdě. Ale stále platí, že vše je potřeba brát s drobnou nadsázkou.

Je samozřejmě pravda, že se někdy povede danou věc „přehypovat“ – viz tisková konference Sony na veletrhu IFA 2017, kde si byli všichni skoro jistí, že japonský výrobce ukáže svůj přelomový bezrámečkový model. Nepředstavil. Alespoň, že se zdroje trefily do představení zbylých dvou modelů. Ano, prakticky jediným překvapením tak byl fakt, že o onom revolučním smartphonu nepadlo ani slovo. Zvykejme si.

Kde se dozvíte víc

Twitterový účet nejznámějšího "leakera" na internetu Evana Blasse

Twitter - Evan Blass

Smartphone leaks: The good, the bad and the ugly (anglicky)

AndroidPit

Apple naznačil vzhled nového iPhonu. Omylem

Novinky.cz
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny