Chytré hodinky jsou slepá ulička, pomalu mizí z trhu. Zbytečné ale nebyly

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslední dvě velké představení chytrých hodinek – Applu a Samsungu, reálně ukázaly, že o tento sortiment už není zájem. Nové modely mají jen drobná vylepšení, zásadní novinky se nekonají. Pomáhá to ovšem tradiční mechanické konkurenci.

Ještě loni jsme netrpělivě vyhlíželi novinky na poli chytrých hodinek – zda se ukáže nová generace Moto 360, jak Samsung vylepší svoji Gear sérii, s čím inovativním přijde Apple u druhé generace hodinek Apple Watch. Vesměs tyto počiny naplnily naše očekávání, ale nějak tomuto sortimentu chyběl ten počáteční wow efekt – něco, u čeho bysme skutečně mohli napsat „běžte pro tyhle hodinky do obchodu“.

Letos ovšem sledujeme totální, drtivý útlum. Motorola neplánuje v dohledné době žádný další model. Huawei Watch 2 je robustní model, okolo kterého panují smíšené názory. Samsung obnovil svoji Gear řadu tím, že přidal lepší voděodolnost. Třetí generace Apple Watch je opět nachlup stejná jako první a druhý předchůdce, všechna vylepšení jsou jen otázkou výkonu a výbavy. Ano, inovace v podobě možnosti hodinky nezávisle připojit díky eSIM je zajímavá, ale jednak to není na trhu nic nového, a hlavně je to pro trh u nás úplně zbytečné – tuto technologii naši operátoři (zatím) neumí.

Kam dál? Dovede někdo vyrobit nějaké další smart hodinky, kterými vytře všem skeptikům zrak, které naženou všechny potenciální zájemce do obchodu? Pravděpodobně ne. Vysvětlení je jednoduché – nějak není moc co zlepšovat. Malý displej na hodinkách zkrátka nemá tak velký potenciál, aby nahradil obrazovku telefonu, a mimo zobrazování notifikací či čtení krátkých zpráv nikoho nebaví přes něj provádět složitější úkony.

V drtivé většině se hodinky vybíjejí ještě rychleji než telefony a starat se tak vedle notebooku a mobilu ještě o další nenasytné zařízení může být pro spoustu lidí přítěž. Navíc to není levná záležitost, displeje na slunci neodvádí nejlepší práci v čitelnosti, prakticky neexistuje lehký a kompaktní model s tenkým pouzdrem… mohli bychom takto ještě dalších X odstavců pokračovat. Pointa je jasná – chytré hodinky mají ještě spoustu nedostatků a zároveň už o ně klesá zájem a výrobci zjišťují, že nemá smysl se na ně příliš upínat.

Není to ovšem pro chytré hodinky jen samá špatná zpráva. Někdo na tom přeci jen vydělá – výrobci klasických, mechanických modelů. Zakomponovat pár jednoduchých funkcí jako měření denní aktivity, spánku či nějaký jednoduchý notifikační mechanismus do jinak na první pohled obyčejných hodinek a bezdrátově je propojit s mobilem… proč ne? Dobrým příkladem jsou Withings, nyní spadající pod Nokii. Model Steel HR má standardní mechanický ciferník, který je doplněn ještě malý displejem, který zobrazí nejzákladnější notifikace.

Takové hodinky vydrží nabité zhruba měsíc, nejsou nijak přehnaně obrovské… prostě to nejlepší z obou světů – takzvané hybridní smartwatche. Na vlnu chytrých funkcí samozřejmě naskočila celá řada dalších výrobců – Fossil, Kronaby, Frederique Constant, Tag Heuer… seznam bude narůstat. A právě takové modely mají šanci oslovit zájemce, kteří hledají jedno, či druhé. Tak proč ne obojí?

Kde se dozvíte víc

Jak vybrat chytré hodinky

Mobil.Mania.cz

SMARTmania.cz doporučuje: 5 nejlepších chytrých hodinek

Smartmania.cz

Best smartwatch: the top smartwatches you can buy in 2017 (anglicky)

TechRadar
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny