Robotické vysavače mají problém: vzory na koberci

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kdo má robotický vysavač, asi to zná: robot se umí zaseknout, kde to jen jde. Překvapivou pastí jsou však vzorované koberce s černými čarami.

Robotické vysavače jsou čím dál chytřejší. Některé třeba používají i umělou inteligenci k rozpoznání různých neobvyklých překážek. Výrobce iRobot například zvládl své vysavače naučit, aby se vyhnuly případným výkalům domácích mazlíčků, místo toho, aby se je snažily „uklidit“, což by nepochybně mělo přesně opačný efekt.

Jenže roboti jsou už tak chytří, že zároveň zveličují i problémy, které nejsou skutečné. Dokazuje to například následující video, ve kterém majitel modelu iRobot ukazuje, že jeho vysavač má strach z toho, přejíždět černé čáry na koberci. Myslí si totiž, že jsou překážkou:

Vysvětlení je vcelku prosté. Senzory robotických vysavačů jsou nastaveny tak, aby hledaly překážky pomocí odrážení světla. Jakmile je před nimi povrch, který světla odráží, je to v pořádku. Jenže černá barva světlo pohlcuje, takže vysavač může právě třeba černý pruh na koberci vyhodnotit jako propast a rozhodne se ji nepřejíždět.

Vše samozřejmě záleží na softwarovém ladění, kdy dražší modely s pokročilým hardwarem už disponují třeba i laserovými senzory, které měří vzdálenosti a podobně. To jim dále pomáhá rozpoznat, zda je překážka před nimi pouze výsledek nedostatku dat a nebo je skutečná. Levnější modely naopak mohou právě kvůli nedostatku senzorů trpět přesně těmito problémy.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny