Chytré kontaktní čočky mohou být brzy skutečností

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chytré brýle tu už nějakou dobu jsou, byť se ještě žádné neprosadily natolik, aby se dalo mluvit o mainstreamovém segmentu. Dalším krokem by mohly být chytré kontaktní čočky, které dorazí možná dříve, než si myslíme.

Začátkem letošního roku na veletrhu CES 2022 oznámila společnost MojoVision svůj prototyp chytrých kontaktních čoček. Jmenuje Mojo Lens a využívá malý microLED displej o velikosti zrnka písku.

Tato čočka dokáže zobrazovat různé typy informací a dokonce i mapy, běžecké tratě a užitečné údaje o různých objektech na našem světě. Zní to jako něco ze sci-fi filmu, ale podle všeho nyní společnost MojoVision hledá dobrovolníky, kteří by její chytré kontaktní čočky chtěli testovat. Tyto čočky navíc nemají jen chytré funkce, ale také i plní svou běžnou funkci, tedy korekci zraku. Napájí je miniaturní baterie.

Další společnost ve svých snech o chytrých čočkách chce zajít ještě dál. Společnost InWith Corp. oznámila první měkké chytré kontaktní čočky a také svou vizi nadcházejícího metaverse, ve kterém by podobná zařízení hrála vlastní roli.

Ohebné kontaktní čočky InWith budou například schopny využívat vaše mrkání jako zdroj napájení. Dále budou také vybaveny mechanismem automatického zaostřování, což zcela eliminuje potřebu různých typů brýlí nebo klasických kontaktních čoček. Ve hře jsou pak i prvky zobrazení rozšířené reality.

Společnost Global Market Vision nedávno publikovala novou zprávu o globálním trhu s chytrými kontaktními čočkami, která v tomto segmentu vyhlíží období 2020 až 2027. Podle zprávy budou hlavními hráči na trhu s chytrými kontaktními čočkami společnosti Google, Samsung a Sony. Společnost Google pracuje na chytrých kontaktních čočkách již několik let. Zatím však jde primárně o projekt, který má pomoci lidem s cukrovkou sledovat hladinu glukózy v krvi.

Samsung má také řadu patentů, včetně chytré kontaktní čočky se zabudovaným fotoaparátem. To všechno už se však zdají být jen nápady sahající daleko do budoucnosti. Pravda však může být i taková, již teď mezi sebou firmy závodí v tom, kdo podobný projekt začne plánovat do ostrého provozu dříve.

Problémem tkví samozřejmě v technologiích. Je třeba vyrobit dostatečně malé a bezpečné baterie, aby je bylo možné umístit do blízkosti očí, dále vyvinout miniaturní displeje a čipy. To všechno jsou poměrně zásadní překážky, jejichž překonání může trvat ještě velkou spoustu let.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny