Nová Apple TV jde s dobou, nabídne 4K rozlišení i HDR obraz

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na první pohled se sice nemusí jednat o přelomové zařízení, nýbrž krok vstříc náročnějším uživatelům. A to vlastně stačí.

K vyjmenování novinek nám vlastně bohatě postačil titulek – Apple TV 4K je už pátou generací boxu, který k televizi přidá spoustu chytrých funkcí, od přehrávání hned několika knihoven filmů a seriálů, přes hraní her až po další práci s multimédii.  Letošní novinkou jsou však skutečně primárně hlavně podpora 4K obsahu (a převedení stávajících titulů na toto rozlišení zdarma, pokud to původní materiál umožňuje) a také DolbyVision či HDR 10.

Co ovšem z toho všeho plyne pro českého zákazníka? Nic moc. Z celkové nabídky má k dispozici jen pár desítek titulů ve 4K (ať už s HDR nebo bez) – nabídka pro náš trh je kvůli licencím podobně ořezána jako tak u jiných služeb typu Netflix. Ten v sobě mimochodem Apple TV také zahrnuje, jako jednu z knihoven filmů, vedle klasických iTunes.

Co se aplikací týče, není situace kdovíjak slavná. Do rozhraní systému tvOS nahrajete primárně hlavně zahraniční aplikace (v řádu pár desítek), české spočítáte na prstech jedné ruky. Jejich běh je ovšem pohodový a svižný, aplikace se instalují bez problémů stejně jako na jakékoliv jiné smart TV nebo odpovídajícímu rozšíření.

Do budoucna plánuje Apple udělat z Apple TV i také miniaturní herní konzoli – tomu nasvědčuje fakt, že ve vývoji je hned několik herních titulů, provázaných napříč jak tvOS, tak mobilní iOS. Pro hraní doporučujeme připojit herní ovladač (musí podporovat připojení přes Bluetooth, USB adaptér není kam zasunout). Pro ostatní účely poslouží dostatečně přibalené ovládání případně možnost přes aplikaci ovládat box iPhonem.

Vraťme se ovšem k samotnému boxu. Nehledejte na něm mimo síťového připojení žádné jiné vstupní porty – ani běžné USB. Pro výstup je pak dostupné pouze HDMI. Přehrávání vlastních mediálních souborů bude tak úkolem pro šikovnější – třeba nahráním je na síťovém úložišti nebo streamováním přes iPhone/iPad. Jinak si ale Apple TV s jinými multimediálními soubory hravě poradí a nemá problém třeba ani s českými titulky.

Apple TV 4K je v prodeji za 5 290 Kč ve 32GB verzi a 5 890 Kč ve 64GB verzi. K tomu si připočtěte pár stovek za každý zakoupený titul v iTunes, popřípadě do 100 korun za dvoudenní výpůjčku. Obecně nejde zdaleka o nejlevnější řešení a méně náročným bohatě postačí běžné smart TV, které mají možnost si instalovat aplikace, či rozšíření typu Chromecast.

Recenze na The Verge (anglicky):

Kde se dozvíte víc

Oficiální obchod Apple

Apple

Apple TV 4K review: Premium-grade 4K HDR streaming for a high price (recenze anglicky)

Cnet

Nová Apple TV 4K má zásadní chybu a v Česku ošizený obsah. Vadit to nemusí

Technet.cz

Uvedena Apple TV 4K. Nabídnout má vyšší výkon, Ultra HD i HDR

Digizone.cz
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny