Nový iPhone je krásný, supervýkonný a také supedrahý

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je tu. Model, na který jsme čekali dlouhé měsíce, odhalil Apple dnes oficiálně. Většinu věcí jsme věděli už předem, ale stejně nám vyrazil dech. Jak vzhledem, výkonem, funkcemi a bohužel i cenou.

Není potřeba si nalhávat, že hvězdou letošní zářijové konference Applu, nově přestěhované do Steve Jobs Theater, bylo cokoliv jiného než nejnovější iPhone X. Jistě, objevily se zde nové (i když designově prakticky nezměněné) hodinky Apple Watch, vylepšená Apple TV s podporou 4K a samozřejmě také nové „běžné“ iPhony 8 a 8 Plus, které přinesly vylepšený výkon, podporu bezdrátového nabíjení a nový prvek v designu – skleněná záda. Pozornost se však upírala k poslednímu bodu programu – iPhonu X.

Nový model hned na první pohled zaujme velkým displejem, roztaženým přes celou přední plochu těla. Jde o 5,85palcový Super Retina HD displej se zobrazovací technologií OLED a HDR. Obrazovka je v horní části „vykousnutá“ ploškou, na které se nachází všechny důležité senzory, snímač předního fotoaparátu a reproduktor. Stále je zde také přítomná funkce 3D touch, tedy citlivost na sílu stisku. Záda telefonu pokrývá stejně jako modely 8 a 8 Plus sklo.

Oficiální představení:

Pochopitelně bylo kvůli nedostatku místa na přední straně telefonu odstraněno klasické kulaté středové tlačítko společně se čtečkou otisků prstů. Zatímco funkčně jej nahradila sada gest po displeji  – potažením od spodní strany displeje se dostaneme do menu telefonu, podržením prstu zase do přehledu spuštěných aplikací – čtečka otisků zde zcela chybí. Nahradila jej novinka v podobě Face ID – odemykání telefonu pomocí rozpoznání obličeje. Apple se této technologii věnoval hodně důkladně. Telefon se sám učí vás rozpoznat podle specifických rysů a nezáleží na tom, zda nosíte brýle, máte na hlavě čepici nebo nový účes.

Vylepšeními si prošel i duální fotoaparát, nově je druhý, přiblížený snímač světelnější (f/2,4) a má optickou stabilizaci. Rozlišení a parametry širokoúhlého fotoaparátu ovšem zůstaly shodné (12MPix, f/1,8). Přední snímač (7MPix, f/2,2) spolupracuje s technologií TruDepth a je tak schopná snímat výrazy ve vašem obličeji a převádět je do digitální podoby jednoho z animovaných smajlíků. Není to zrovna dvakrát klíčová vlastnost, ovšem třeba děti majitelů tohoto nového modelu jistě nadchne.

První pohled na YouTube kanále MKBHD:

Výkonnostně je na tom iPhone X také o něco lépe díky novému procesoru Apple A11 Bionic (přítomný i v nových iPhonech 8 a 8 Plus)… tedy lépe, podle nejčerstvějších benchmarků dosahuje podobných výkonů jako některé MacBooky s procesory Intel i5 a konkurenci v podobě nejvýkonnějších androidů nechává daleko za sebou. Jde o šestijádrový čip, doplněný o 3 GB operační paměti. Telefon se bude prodávat buď v 64GB nebo 256GB variantě.

Mezi další novinky patří také podpora bezdrátového nabíjení, nový Bluetooth 5.0, satelitní navigaci Galileo a NFC. Naopak 3,5mm jack konektor opět chybí. Sluchátka tak stále budete muset připojovat buď přímo přes lightning port, nebo redukci.

A cena? Až drsně vysoko. 64GB verze se bude na našem trhu prodávat za 29 990 korun včetně daně. Za rozšíření paměti na 256 GB si připlatíte ještě více – 34 490 korun. To jsou ceny, které opět posunují laťku na zcela novou úroveň. iPhone X půjde předobjednat od 27. října a do prodeje se pak globálně dostane o týden později, 3. listopadu.

Kde se dozvíte víc

Apple má smartphone budoucnosti. iPhone X je však extrémně drahý

Mobil.iDNES.cz

iPhone X: Tak si Apple představuje mobil budoucnosti. Displej má přes celou plochu

MobilMania.cz

Výroční Apple iPhone X oficiálně: bezrámečkový a špičkově vybavený

Mobilenet.cz

Oficiální stránky produktu na Apple.com

Apple
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny