Xiaomi se vysmívá Huawei za chybějící služby Googlu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na balení s novými top modely Mi 10 Pro se objevil nápis, který působí v kontextu současného trhu poněkud posměšně.

„Mi 10 Pro s jednoduchým přístupem ke Google aplikacím, které používáte nejvíce“: to je nápis, kterým se chlubí Xiaomi na balení nejnovějšího top modelu Mi 10 Pro. Ačkoliv na první pohled toto prohlášení působí poměrně neutrálně, vzhledem k současné situaci se v něm však dá najít poměrně nepříjemné dloubnutí do konkurenčního Huaweie.

Kvůli sankcím, které Spojené státy uvalily na Huawei se tento výrobce potýká s odepřením přístupu ke službám Googlu, které jsou na globálním trhu klíčové. Místo toho tak buduje svůj vlastní ekosystém služeb Huawei (HMS, Huawei Media Services), ve kterém aplikace Googlu z logiky věci chybí. Této situace využívá právě jeden z největších soupeřů Huaweie, Xiaomi. To mu mimochodem v prvním čtvrtletí 2020 dokonce přebralo pozici světové trojky.

Nápis na balení Mi 10 Pro se tak dá v podstatě chápat jako metaforické strouhání mrkvičky směrem na Huawei. Tomu se ovšem čínský výrobce brání a tvrdí, že vzhledem ke spolupráci s Googlem je jednou z podmínek právě takovéto vychvalování jeho aplikací. Tedy že nápis na krabičku Xiaomi neumístilo jen tak, nýbrž proto, že zkrátka podle některé ze smluv jednoduše muselo.

I tak se ale načasování tohoto výpadu zdá více než podezřelé. XIaomi má zkrátka v této situaci navrch a globálně se těší velké přízni. Roste mu také i sebevědomí, takže například právě jeho poslední top model, Mi 10 Pro je výrazně dražší (ale také výrazně lepší), než jeho předchůdci. Může si to zkrátka za situace, kdy Huawei bojuje s citelným hendikepem, dovolit.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny