EKG vám teď natočí vedle doktorů i hodinky Apple

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spolu s novými iPhony Apple představil i novou generaci hodinek Apple Watch. Jmenují se Series 4 a jsou to velmi zajímavé přístroje, které posouvají funkce hodinek o pořádný kus dál.

Hodinky budou existovat ve dvou variantách a dvou velikostech. Varianty jsou GPS a LTE, s tím, že ta druhý vyžaduje eSIM, takže ji Apple neprodává všude. Třeba v Česku zatím do prodeje nejdou, ale například v Číně ano, přestože tam eSIM také žádný operátor nenabízí a navíc Apple pro čínský trh připravil zcela specifickou verzi iPhonu s podporou dvou SIM, když jinde budou v prodeji jen varianta na jednu SIM a jednu eSIM.

Důvodem je asi to, že LTE verze nabídne i ocelové pouzdro, základní GPS má pouzdro jen z hliníku. Celé je to trochu zamotané, a je možné, že se časem LTE verze bude prodávat i v Česku. Minimálně T-Mobile totiž eSIM pro iPhony nabídne hodně rychle a není důvod, aby eSIM neměl i pro hodinky.

Velikost těla hodinek se zvětšila z 38 a 42 mm na 40 a 44 mm. To umožnilo zvětšit displej a větší varianta už konečně vypadá jako opravdové pánské hodinky. Uvnitř tepe nový procesor Apple S4, má mít dvojnásobný výkon oproti předchůdci. Výdrž hodinek se podařilo udržet na zhruba 18 hodinách, takže každodenní noční nabíjení zůstane nutností. Operační systém je také nový a jmenuje WatchOS 5.

Funkcí mají hodinky přehršel, ale ta přelomová je zde jedna. V nové boční korunce, která má jinak hmatovou odezvu, je nový senzor, který umožňuje po dobu 30 sekund natočit EKG, tedy elektrokardiogram. Ten dokáže upozornit na srdeční arytmii a ukáže celkovou kondici srdce. Že to není jen nějaká hračka, ukazuje schválení přístroje od amerického Úřadu pro kontrolu léčiv.

Certifikace úřadu je nutná i na jiných trzích, takže EKG natočí hodinky jen v USA, jinde bude funkce spuštěna později, až se Applu podaří získat certifikaci pro konkrétní trhy. V Evropě by to mělo být snazší, měla by stačit jedna pro všechny země EU.

Senzor a software, který dokáže natočit EKG, je prvním podstatným řešením, kterému se dává velká budoucnost. Chytré hodinky se totiž už od počátku měly stát takovým malým hlídačem našeho zdraví. Dávno mají senzory měřící tělesnou aktivitu, dávno mají senzory na měření tepu, teď budou umět další podstatnou zdravotní funkci.

Během pěti let očekávají analytici další posun ve výbavě a z hodinek se stane malý domácí lékař. Který navíc dokáže data sám posílat do zdravotnického zařízení. Což může mít několik důvodů. U chronických onemocnění mohou taková data upozornit na komplikace a v podstatě zachránit život, třeba přivoláním rychlé záchranné pomoci. Nebo pomůžou „Dr Housovi“ zjistit údaje, které by byly jinak měřitelné jen při hospitalizaci v nemocnici. Což často vede ke zkresleným výsledkům.

Zpět k hodinkám. V Česku se GPS verze začne prodávat spolu s iPhony XS a XS Max 29. září. Menší varianta bude stát 11 200 korun, větší pouzdro bude znamenat příplatek zhruba 800 korun.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny