Kauza eSIM. Nové iPhony budou dvouSIM jen pro někoho

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Léta letoucí se Applu vyčítalo, že nemá iPhony pro dvě SIM. Na některých trzích, například v Číně mu to bralo i dost zákazníků. To se s novými modely XS a XR mění, ale není to tak jednoduché.

Dvousimkové mobily jsou populární už hodně dlouho. Někomu se hodí, že může mít jediný telefon a v něm firemní a soukromou SIM, někdo tak snižuje náklady na provoz, protože má třeba jednu datovou a jednu SIM na volání. To se dlouhodobě moc nelíbilo operátorům a většinou dual SIM mobily neprodávaly. Výrobci proto často měly dvě verze, jednu pro operátory s jednou SIM, druhou na volný trh pro dvě SIM. Dnes to už neplatí, operátoři ustoupili.

I proto se k dual SIM mobilům konečně odhodlal i Apple. Pro něj totiž dlouhodobě platilo, že prodává hlavně přes operátory, kde dotace rozmělnily vysoké ceny iPhonů.

Jenže dvousimkové iPhony XS a XR mají jeden zádrhel. Klasický slot na dvě plastové karty budou mít jen verze pro čínský trh, jinde se prodávat nebudou. Zbytek světa bude mít iPhony také pro dvě SIM, ale jen jedna může být plastová, ta druhá bude eSIM, tedy virtuální karta, která se ukládá na čip v telefonu.

eSIM sliboval Apple už dlouho, a není v tom sám. Virtuální karta má pro výrobce i operátory výhodu, mají větší kontrolu nad tím, jakou službu zákazník používá. Jenže to není tak jednoduché. Pak je tu ještě jeden důvod a tím je místo. Ač se to nezdá, tak i u microSIM je slot nepříjemně velký a navíc je to další mechanická věc, která se může rozbít a navíc narušuje integritu přístroje, třeba v momentě voděodolnosti. Navíc pro malé stroje jako jsou hodinky, je i microSIM nepoužitelně velká.

Takže důvody pro implementaci eSIM tu máme, teď je tu řešení. A to má naprosté minimum operátorů po celém světě. Samotný Apple, který prostě eSIM nacpal do nových modelů, na svém webu uvádí, že tento typ SIM podporuje jen 14 operátorů v deseti zemích světa. To je neuvěřitelně málo. Navíc je mezi nimi třeba český T-Mobile, který zatím eSIM komerčně nenabízí a změnit by se to mohlo až 29. září se začátkem prodeje iPhonů. Ale i to je ve hvězdách, implementace totiž není snadná. Další dva operátoři na implementaci zatím pracují.

Ale řekněme, že to T-Mobile rozjede. Jaký tedy bude postup? Teoreticky k operátorovi vůbec nebudete muset jít, jen si objednáte tarif či předplacenku přes internet. Operátor pošle QR kód a speciální číslo. Vy telefonem QR kód naskenujete a následně zadáte číselný kód. Ale pozor, budete muset být on-line, virtuální SIM se totiž do telefonu stáhne ze vzduchu. Takže buď na wi-fi nebo přes mobilní síť, kterou dodá druhá plastová SIM v novém iPhonu.

Tolik teorie, sami jsme zvědaví, jaká bude praxe. V telefonu může být uloženo několik SIM profilů, mezi kterými bude možné přepínat, ale aktivní bude vždy jen jeden + druhá plastová SIM. Tedy v případě iPhonů XS a XR. Platnost profilů je ale zatím nedořešená, při přenosu čísla do jiného mobilu bude nutné celý proces opakovat a tudíž si eSIM znovu u operátora vyžádat. Ale berte to s rezervou, celá technologie je v plenkách a vyvíjí se. Až bude eSIM k dispozici, tak jí vyzkoušíme a test samozřejmě přineseme na chytravec.cz!

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny