Sony chystalo hitovku střední třídy. Cenu ale opět přestřelili

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sony odstartovalo novinky v roce 2018 svými modely Xperia XA2 a XA2 Ultra, které možná na první pohled vypadají úplně stejně jako jejich předchůdci, jenže letos mají celou řadu lákadel ve výbavě navíc. Bohužel ovšem také poměrně vysokou cenu.

Co konkrétně můžeme od modelu XA2 čekat? Předně je to design, který sice nekopíruje trend poslední doby a displej se tak neroztahuje přes celou čelní stranu, i tak zaujme velmi tenkými rámečky po bocích obrazovky a obecně svým provedením, které zapadá do rodiny Xperií. Stále však zůstává hodně výrazný prostor nad a pod displejem, na který však musí být každý příznivec Sony už dávno zvyklý.

Oba modely se sice shodují designem, nikoliv však rozměry. Zatímco XA2 má na dnešní poměry už poměrně kompaktní 5,2palcový displej, XA2 Ultra se pyšní 6palcovým displejem (který nafukují právě ještě výrazný volný prostor nad a pod displejem) a jde tak v podstatě o menší tablet. Oba telefony mají nicméně shodné rozlišení obrazovky (Full HD, 1 920 x 1 080 pixelů) což  co do jemností nahrává menšímu modelu.

Produktové video:

Rozdíly se najdou i v dalších prvcích výbavy – XA2 je v paměťové verzi 3/32 GB (operační paměť/datové úložiště), XA2 Ultra navyšuje na 4/64 GB. Model XA2 Ultra má navíc nepatrně větší baterii a také dvojitý snímač předního fotoaparátu (16 + 8 MPix), menší XA2 si musí vystačit pouze s jedním (8MPix).

V čem se naopak shodují je třeba procesor – obě Xperia pohání Snapdragon 630. Shodný je také zadní snímač fotoaparátu s rozlišením 23 MPix, světelností f/2.0 a schopností natáčet zpomalená videa. Velmi rádi také vidíme, že u obou fotoaparátů je přítomná optická stabilizace, což je prvek výbavy, který se stále ve střední třídě hledá poměrně obtížně.

V telefonech najdete samozřejmě nejnovější verzi Androidu 8 Oreo či dva sloty na SIM, konektor USB-C či novou verzi Bluetooth 5.0. Prodávat se budou v těchto barevných provedeních – stříbrná, modrá, růžová, černá.

Teď tedy k tomu nejzásadnějšímu taháku nových Xperií, kterým je cena. Zatímco větší model XA2 Ultra se bude prodávat za zhruba 12 tisíc korun, ten menší (XA2) měl mít podle původních informací cenu pohybující se okolo 7 tisíc korun. Pokud by tomu tak skutečně bylo, stalo by se Sony jednou z velmi dobrých voleb pro ty, kteří by rádi chtěli slušný mobil střední třídy co dobře fotí a má ve výbavě několik nadstandardních funkcí.

Poslední informace však naznačují, že finální cena modelu XA2 by se měla vyšplhat až k 9 tisícům korun, což by model prakticky vyřadilo ze hry. V takovém případě bychom ho doporučili skutečně pouze skalním příznivcům značky Sony.

Kde se dozvíte víc

Sony Xperia XA2 oficiálně: Vylepšení na každém kroku a přesun čtečky otisků

Svět Androida

Známe české ceny nových Xperií XA2 a L2, od předchůdců se příliš neliší

Mobilenet

Vyzkoušeli jsme první letošní smartphony. Ten menší může být hit

Mobil.iDNES.cz

Známe české ceny Xperií z Las Vegas. Prodávat se u nás budou všechny tři

Mobilmania
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny