Přehlídka skládaček nekončí. Huawei přehnul i svůj tablet v půl

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Netrvalo dlouho, a je tu odpověď na model Fold od Samsungu. Jmenuje se Mate X, ukázal ho Huawei a jedná se o docela jinak koncipované zařízení, které má ale stejné, ne-li ještě vyšší ambice.

Zatímco konkurent představil telefon, který se otevírá jako kniha a má dva displeje, jeden klasický vnější a druhý skládací vnitřní, tak Huawei se plně odevzdal skládací koncepci. Ve složeném stavu vypadá skoro jako běžný smartphone, jen trochu tlustší. Přehýbá se totiž displejem směrem ven, takže ve složeném stavu je obrazovka v podstatě z obou stran zařízení, zatímco v rozloženém máte zkrátka úplně běžný tablet s obrazovkou na jedné straně a záda s fotoaparátem na straně druhé.

Je to poněkud větší zařízení, ovšem své rozměry vyvažuje tenkými rámečky. V základu je to velký 6,6palcový smartphone, pokud jej rozložíte, vznikne 8palcový tablet. Přeložená strana je tak nepatrně kratší. To proto, aby uvolnila místo pro pomyslný „grip“, kde se zároveň nachází i trojitý zadní fotoaparát. Obrazovka je typu OLED a má rozlišení 2 480 x 2 200 pixelů, tedy jde v podstatě téměř o čtverec. To je poměrně nepraktické řešení, které bude vyhovovat zejména instagramerům a k zahození nebude ani pro prohlížení dokumentů nebo webu v plném rozlišení. Na multimédia si ale telefon radši složte.

Huawei tento model skutečně „nabušil“ jak se jen dalo, pohání jej nejvýkonnější čip vlastní výroby, Kirin 980 a přítomná je i podpora sítí páté generace. Mate X dále disponuje 8 GB operační paměti a hned 512GB úložištěm pro data. To půjde navíc ještě rozšířit paměťovou kartou. Rozlišení fotoaparátu činí 40 MPix na hlavním snímači, 16MPix na širokoúhlém a 8MPix v přiblíženém režimu. Samozřejmostí je i nálepka firmy Leica, která (možná ano, možná ne) s firmou vývoj konzultovala.

Baterie zařízení se skládá hned ze dvou akumulátorů, které mají dohromady kapacitu slušných 4 500 mAh. Tedy, jak se to vezme. Na smartphone je to výborná kapacita, na tablet už tolik ne. Baterii každopádně nabijete rychle pomocí 55W SuperCharge nabíječky. Na těle dále najdete USB-C konektor a čtečku otisků prstů schovanou v bočním tlačítku.

Musíme uznat, že na první pohled vypadá řešení Huaweie jako praktičtější a vlastně i víc připomíná takový robustnější moderní smartphone, který lze rozbalit do formy tabletu. Konstrukčně se nám však víc zamlouvá Galaxy Fold, kde je skutečně vidět, že si designéři ze Samsungu dali na provedení záležet. Huawei Mate X působí solidně, ovšem jsme zvědaví, jak bude fungovat výsledný produkt a zda nebude mít nějaké zásadní vady na kráse, jako třeba nedokonalý pant nebo postupné opotřebovávání obrazovky.

První dojmy na YouTube kanálu MrMobile:

Tak či onak, stejně jako konkurent, ani toto nebude levná záležitost. Huawei chce mít snad nejdražší smartphone na trhu, předpokládá se cena okolo 60 tisíc korun. Půjde tak o záležitost pro technologické nadšence, pro které to bude zajímavá investice a nebo zkrátka pro lidi, kteří ceny neřeší. Ostatní si budou muset počkat na některý z dostupnějších modelů, které snad přijdou ve druhé vlně této nové éry podoby smartphonů. A nebo výrobci zjistí, že se ohebné displeje nevyplatí vyrábět a po pár letech budou takové modely už jen sběratelskými kousky.

 

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny