Honba za počtem fotoaparátů nekončí. Sony chystá šestioký smartphone

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nejdřív jsme si vystačili s jedním a ještě nedávno byl standard dva. Nyní jsou však asi i tři a čtyři málo a výrobce Sony chystá smartphone s šesti zadními fotoaparáty.

Dosavadním rekordmanem je model Nokia 9 PureView, která se pyšní hned pěti fotoaparáty na zádech. Firma ji uvedla na trh letos a ačkoliv vypadá s pěti snímači jako superuniverzální model, ve skutečnosti nemá žádný z moderních režimů typu dvoj- či vícenásobný zoom nebo širokoúhlý režim. Všech pět fotoaparátů spolupracuje na standardních fotografiích (dva v barevném režimu, tři monochromaticky), které umí díky tomu zpracovat velmi dobře.

Nokia 9 má pět zadních fotoaparátů | ChytráVěc.cz

Nejdřív se všichni spokojili s jedním fotoaparátem, pak začal být standard mít dva. Loni se objevily první modely se třemi a dokonce i čtyřmi zadními snímači. Nový král je však Nokia 9 s dokonce pěti zadními fotoaparáty. Kdo ovšem čekal nějakou šílenost jako třeba u fotoaparátu Light L16, bude překvapen.

Tento počet však plánuje Sony ještě navýšit. Společně s dvěma předními fotoaparáty bude na těle celkem osm snímačů. To už trochu hraničí s přeháněním, byť ještě zatím nevíme, k čemu může všech šest senzorů sloužit. Jeden standardní, jeden širokoúhlý, jeden dvojnásobně přiblížený, jeden s „periskopem“ pro pětinásobný zoom, jeden pro makro fotky a jeden na pomoc se zpracováním fotek? Využití by se nepochybně našlo, a to jsme ještě v minulosti viděli i monochromatické snímače, 3D fotoaparáty a TOF senzory pro lepší zaostření.

Informaci na internet vypustil únikář Max J, který v minulosti už několikrát úspěšně předpověděl několik modelů, ovšem zároveň i ve světových médiích zaznívá,  že bychom měli tuto informaci brát s nadhledem. Koneckonců právě Sony si na poli fotoaparátů nevede zrovna nejlépe, s trojitou sestavou fotoaparátů na zádech přišlo se zpožděním a obecně se jeho mobilní divize potýká s problémy: vedle klesajících tržeb a neschopnosti oslovit zákazníky z prémiového segmentu házela xperiím klacky pod nohy i fotoaparátová divize Sony, která je naopak velmi silná. Prý se lidé v ní cítili v ohrožení, kdyby jejich mobily začaly fotit až příliš dobře.

Tak či onak, více bychom se mohli dozvědět na veletrhu IFA v září, kde Sony celkem tradičně uvádí svoje smartphonové novinky. Je ovšem dost možné, že zatímco si vývojáři budou lámat hlavu s tím, k čemu by byl takový smartphone vůbec dobrý a zda má vyšší potenciál než výše zmiňovaná Nokia 9, která sama o sobě oslovila jen velice specifickou skupinu uživatelů, ujede Sony vlak. Nemá totiž vlastní skládací smartphone ani ve formě konceptu a pokud se přeci jen povede Samsungu nebo Huaweii přeci jen dodat finální produkt, bylo by na místě naskočit na tento trend co nejdříve. V opačném případě se ale možná bude šestifoťákové monstrum vlastně docela hodit.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny