Samsung ukázal, jak bude vypadat budoucnost PC. Nahradí je mobily

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Konec velkých stolních PC beden je možná už za rohem. Samsung DeX totiž s přimhouřenýma očima zvládne to samé, jen pomocí mobilu v doku.

Letošní Samsung Galaxy S8 není zdaleka tak revoluční zařízení, jaké se čekalo. Ano, má výrazně pozměněný design se zmenšenými rámečky, lepší výkon, fotoaparát a podobně, stále jde ale spíš o jednu z dalších evolucí série Galaxy, než nějakou výraznou změnu. Co je ovšem asi nejzajímavější novinkou na tomto telefonu je fakt, že z něj lze udělat pomocí doku DeX Station stolní počítač. Pokud tak vlastníte Samsung Galaxy S8 či S8+ (s žádným jiným telefonem to bohužel nejde), stačí jen přikoupit tento dok za 3 500 korun a pomocí HDMI kabelu ho propojit s monitorem či televizí. K dispozici jsou na doku také konektory pro připojení kabelového internetu a dva USB porty pro periferie jako myš, klávesnici či externí disk.

apps_dex_feature07_pcSamotné prostředí Samsungu DeX (Desktop Experience) je v mnohém shodné s klasickými Windows – máme tu spodní lištu s právě spuštěnými aplikacemi, notifikacemi a rychlými volbami a také menu, které zobrazí všechny dostupné aplikace. Na ploše se nachází klasicky ikony, které slouží jako zástupci vašich oblíbených aplikací. Samsung se soustředil na to, aby byla hned z kraje dostupná podpora alespoň základních nástrojů. Pro prostředí DeX je tak přizpůsobena jednak sada Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), tak nástroje od Googlu, jako třeba Maps, prohlížeč Chrome či e-mailový klient Gmail. Samozřejmě, že Samsung vyladil i vlastní nástroje – prohlížeč fotek, souborů, videopřehrávač a další. Potěšila nás také třeba i podpora úprav fotek v aplikaci Adobe Lightroom či poslech hudby ve službě SoundCloud.

Oficiální videoprezentace Samsungu DeX:

Problémem jsou ovšem ty zbylé aplikace, které buď nepatří pod křídla Samsungu, nebo je zkrátka ještě nikdo nestihl přizpůsobit tomuto rozhraní. Řeč je třeba o tak populárních nástrojích jako Facebook (i když ten běží ve webovém rozhraní Chromu v pořádku), Instagram či Netflix. Tyto aplikace, společně s prakticky jakoukoliv hrou, se tak zobrazují přesně jako na mobilu – v nudlovitém okně na výšku či na šířku, u kterého nejdou měnit rozměry a chybí třeba i podpora ovládání pomocí myši či klávesnice (nefunguje posouvání kolečkem, hry se nedají ovládat na klávesnici apod). Samsung tak musí víc tlačit ostatní vývojáře, aby do svých aplikací přidali podporu pro DeX, nebo tento systém ztratí většinu svého potenciálu. V opačném případě, tedy pokud se bude při vyvíjení aplikací už dopředu počítat s podporou DeX, je možné, že Samsung může ukousnout pořádní podíl nejen stolním Windows, ale prakticky jakémukoliv jinému stolnímu systému.

apps_dex_feature03_slide01_pcJe totiž extrémně pohodlné mít všechna data na jednom místě, nosit si je všude s sebou a zároveň je dle potřeby proměnit do rozhraní klasického stolního PC, a to pouhým zasunutím vašeho mobilu do doku na stole. Start je rychlý, do deseti vteřin můžete pracovat. Když končíte, mobil jednoduše vytáhnete z doku (který jej pomocí větráčku chladí, aby telefon po vyjmutí z něj nepálil do ruky) a jdete kam potřebujete. Mobil se v něm navíc nabíjí, takže nemusíte ještě řešit to, kolik vám zbývá baterky.

Až (respektive pokud) Samsung doladí víc aplikací, nastaví DeX jako standard pro programátory mobilních aplikací, poladí Chrome aby zvládal zobrazovat stránky přesně tak, jako na klasickém PC (zatím jej většina stránek registruje jako mobilní prohlížeč, plus neumí Adobe Flash) a přihodí nějakou tu hru, vyhodíme naše stolní PC z okna a nebudeme už používat nic jiného. Ale to bude v ideálním případě nejspíš ještě pár generací modelů Galaxy S trvat.

Videotest na serveru Engadget (anglicky):

Videotest na serveru Mobilenet (česky):


Kde se dozvíte víc

Na iDNES.cz vytýkají doku DeX fakt, že působí zejména kvůli malé optimalizaci aplikací poměrně nedodělaně, ale že se to může s časem změnit. Chválí však fakt, že jde o elegantní a pohodlné řešení, které se bude mnoha lidem líbit.

iDNES.cz - Chytrý telefon nahradí počítač. Kde Microsoft zklamal, Samsung šanci má

Na Tech Radaru by si celý koncept spíše dovedli představit jako prázdnou schránku notebooku, do které jen zasunete mobil. I tak ale hodnotí Samsung DeX jako šikovný nástroj a oceňují kompaktní design a integrované chlazení.

Tech Radar - Hands on: Samsung Dex review

Android Authority polemizuje nad využitím v rozvíjejících se zemích, ve kterých by se hodilo mít levnější, avšak podobně funkční řešení. Samsung DeX podle nich v současnosti není perfektní a je vhodné si počkat, jestli se rozšíří podpora dalších aplikací.

Android Authority - Samsung DeX review – can your smartphone replace a PC?
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny