Nikdo vám ji neukradne. Kreditka, co rozpozná otisk prstu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Někdo vám ukradl kreditku? K novince od Mastercard vám bude muset ještě odcizit ruku – bez správného otisku prstu z ní peníze nikdo nevybere.

Funguje na stejném principu jako v případě platby mobilem. Majitel musí mít prst na senzoru otisku prstů, aby mohl zaplatit. Novinka od Mastercard má už za sebou několik testů v běžném provozu v Jižní Africe. Do konce roku 2017 by se měly objevit po celém světě. Ačkoliv se experti shodují, že přidání biometrického způsobu ověřená identity majitele je rozumné, připomínají také, že otisky prstu se dají oklamat.

 

Platební karta – Wikipedie

Platební karty jsou nástroje určené k bezhotovostním platbám, které jsou nejčastěji vydávány fyzickým i právnickým osobám bankou. Za vystavení se platí poplatky (nebo jsou už započteny). Za výběry hotovosti z bankomatu platí poplatky klient banky, transakce klienta u obchodních partnerů banky jsou strhávány z částky, kterou nakonec obdrží obchodní partner.

Rizika této karty shrnul pro server BBC bezpečnostní expert Karsten Nohl: „Všechno, co k prolomení otisku prstu potřebuji, je třeba sklenička nebo něco podobného, čeho jste se nedávno dotkli. Navíc, když vám někdo takto otisk prstu odcizí, máte jen 9 dalších možností, než vám zcela dojdou.“ Použití této metody se nakonec ale zastává: „PIN je stále ten méně bezpečný element. Otisk prstu tento problém vyřeší. Navíc, asi málokdo si uřízne prsty, pokud ho o to někdo (zloděj) požádá.“

149269270390134123792165_28314f1471_b-720x455

Předchozní pokusy o platbu pomocí této biometrické metody vždy vyžadovaly samostatné zařízení pro čtení otisků prstů. Karta od mastercard v sobě bude obsahovat jak digitální předlohu otisku prstu uživatele, tak samotnou čtečku. Není však potřeba se bát o to, že by někdo ukradnul tento digitální otisk z karty – přečtou je totiž pouze speciální přístroje v obchodech. Pro platby po internetu však budou nadále využívány jiné metody.


Kde se dozvíte víc

Výhody i nevýhody nové kreditní karty shrnuje reportáž britské BBC.

BBC.com (anglicky)

Rizika při platbách kartami jsou různá a časem se objevují i nové finty. Nicméně tenhle starší článek na portálu Penize.cz hezky shrnuje základy rizik.

Penize.cz

Server iDNES.cz si před časem posvítil na bezpečnost bezkontaktních platebních karet.

iDNES.cz
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny