iPhony 5 a 5C končí. Nejnovější systém do nich už nenainstalujete

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Další generaci iPhonů odzvonilo. iOS 11 už nepůjde nainstalovat do modelů 5 a 5C.

Konference WWDC 2017 přinesla hned několik zajímavých novinek výrobce Apple – od chytrého reproduktoru až po nové iMacy a Macbooky. Ale dostalo se také na software. Operační systém všech iPhonů, iPodů a iPadů má novou, v pořadí už jedenáctou verzi. Ve zkratce, co je nového?

  • Drobné grafické úpravy celého prostředí – styl, barvy
  • Nová podoba obchodu App Store, rozdělení obsahu na hry a aplikace, přehlednější zpracování
  • Inteligentnější fotografie: systém umí zase o něco lépe snímky vizuálně zpracovat a navíc v novém, datově úspornějším formátu
  • Zcela nová správa rychlých nastavení (kontrolní centrum, které vyvoláte potažením od spodu displeje) s možností používat sílu dotyku
  • Vylepšené funkce Apple Music
  • Zaměření na rozšířenou realitu (zatím pouze do budoucna díky vývojářským nástrojům)
  • Více možností, jak si upravit Siri, včetně mužského hlasu. Česky bohužel stále neumí
  • Možnost platit přes posílání zpráv v iMessages
  • Vylepšené mapy, které budou umět zobrazit i interiéry letišť či nákupních středisek, zatím bez ČR

Záznam z konference – hlavní novinky iOS 11:

Co nejspíše nepotěší majitele 4 roky starých iPhonů 5 a 5C (a rovněž i iPadů 4) je fakt, že nový systém už nebude dostupný pro 32bitové procesory, což se týká i právě čipu Apple A6, kterým jsou tyto modely osazeny. Model 5s nejnovější verzi systému naštěstí dostane, protože čip Apple A7 už je 64bitový. To se samozřejmě týká i všech následujících modelů, tedy od 6 po letošní novinky (ať už modelovou řadu 8 nebo 7s či cokoliv jiného, pro co se Apple rozhodne). Je ovšem možné, že i s 64bitovým procesorem nebudete mít úplně vyhráno – některé starší aplikace už nový systém nemusí spustit. Takové aplikace se ovšem přestanou objevovat v App Store.

64-bit computing – Wikipedia

The term 64-bit describes a generation of computers in which 64-bit processors are the norm. 64 bits is a word size that defines certain classes of computer architecture, buses, memory and CPUs, and by extension the software that runs on them.

I tak musíme ale uznat, že se Apple o svoje modely stará skutečně hodně dlouho. Zatímco spoustu Androidů už výrobci přestanou aktualizovat po jedné následující generaci systému (a málokdy se dočkáme, že by telefon oficiálně „přechodil“ hned dvě generace), Apple podporoval až doteď víc jak 4 roky staré modely. V době, kdy iPhone 5 představil, v něm běžel iOS 6, a telefon se tak dočkal verzí 7, 8, 9 i zatím poslední nejnovější desítky. Z toho by si mohli skutečně vzít někteří výrobci příklad, a teď máme na mysli třeba i Google samotný, který pro svoje pixely garantuje pravidelné aktualizace jen na dva roky dopředu.

Kde se dozvíte víc

Oficiální popis a představení nejnovější verze systému iOS na stránkách Applu

iOS 11 - Apple.com

Fotografické střípky z WWDC 2017 na mobilmania.cz

Apple iOS 11: A pak že už se nedá vymyslet nic nového...
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny