Jaké poklady skrývá žebříček výkonnostního testu AnTuTu?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokud jste někdy vyzkoušeli změřit si výkon vašeho smartphonu pomocí bechmarku AnTuTu a zajímalo vás, jak si vedete v porovnání s ostatními telefony, možná vás překvapila řada zcela neznámých značek.

AnTuTu je šikovná aplikace, pomocí níž si můžete nejenom nechat zobrazit celou řadu parametrů vašeho telefonu, které byste jinak v nastaveních a či popisu na krabičce nenašli. Zároveň také důkladně váš hardware otestuje a výsledek zobrazí v podobě bodového hodnocení – tak, jak už to roky dělají klasické počítačové benchmarky. Zatímco počítače mezi sebou poměřovat tak dobře nejde vzhledem k tomu, že existuje prakticky neomezené množství sestav, mobily mají své konfigurace povětšinou pevně dané a jde tak rozpoznat ty nejlepší mezi nejlepšími.

AnTuTu Benchmark – Android Apps on Google Play

AnTuTu benchmark is the most popular Android benchmarking app in the world!.

Vrchní příčku asi není důležité dlouze představovat – je to nejnovější iPhone 7 Plus (klasická „sedmička“ je potom na 4. místě), které ale podle mnohých test šidí nižším rozlišením displeje a také odlišnou konfigurací systému iOS. Ani druhá a třetí příčka není žádným překvapením, nachází se zde dva nejnovější samsungy – S8 a S8+.

LeEco Le Pro 3

LeEco Le Pro 3

První neobvyklejší telefon je umístěn na šesté příčce. Jde o model výrobce Le Eco, Le Pro 3. LeEco není tak velká neznámá, ačkoliv jsme se s těmito telefony mohli u nás setkat jen z neoficiálního dovozu. Jde o poměrně významného výrobce, který se zaměřuje jak na telefony, tak na jinou elektroniku – má dokonce i vlastní prototyp samořídícího vozu. Nyní výrobce vstoupil oficiálně i na náš trh, takže je dost možné, že se s modely této značky budeme na pultech obchodů setkávat častěji.

Hned pod tímto modelem, na sedmé pozici, se nachází šifrované modelové číslo C105. Co se pod tímto označením skrývá? Po krátkém googlení zjišťujeme, že se o úplnou záhadu nejedná, za tímto modelem totiž stojí i u nás známá značka Coolpad. V sobě ukrývá stejně jako výše zmíněné LeEco výkonný, i když nyní už ne zcela nejlepší Snapdragon 821 a 6 GB operační paměti.

Následuje první značka, o které jsme zatím ještě neslyšeli. Jmenuje se Smartisan a podle oficiálního webu si opravdu okatě hraje na čínský iPhone. A tím „hraje si na“ myslíme zcela kopíruje. Modely v žebříčku AnTuTu (M1, M1L) jako by přední částí z oka vypadly klasickým iPhonům, a to včetně i ikonického kulatého tlačítka pod displejem. Smartisan zašel až tak daleko, že v telefonech má vlastní operační systém Smartisan OS, který je ovšem jen předělaný Android tak, aby vypadal víc jako iOS, včetně vlastního aplikačního obchodu. Tyto modely navíc nejsou nejlevnější, jejich cena šplhá skoro k 500 dolarům (přes 11 tisíc korun)

Smartisan M1

Smartisan M1

A je tu další podezřelé označení, které ale není tak záhadné, jak vypadá. Model ZUK Edge je ve skutečnosti produkt výrobce Lenovo, jeden z jeho prémiové modelové řady, která se zatím do Evropy nedostala. Za ním je hned několik modelů u nás známého Xiaomi, které sice nemá v ČR oficiální distribuci, zato neoficiálních dovozců tvářící se tak habaděj. Xiaomi mimochodem okupuje jedni z nejvyšších příček svým modelem Mi 6. Pokračujeme přes model ZTE, které už se naopak z českého trhu stáhlo a nahradilo své modely zákaznicky zajímavější značkou Nubia.

Vivo Xplay 6 je jedním z modelů, které asi bude znát celá Čína moc dobře, jelikož výrobce Vivo je na domácím trhu mezi těmi úplně největšími (společně s Huaweiem a Oppo). Xplay 6 je model se zaobleným displejem na bocích. Pokud si správně pamatujeme, byl to první výrobce, který se do tohoto typu displeje pustil poté, co s ním přišel Samsung u svého S6 edge.

Záhada pod modelovým číslem 1509-A00 záhadou zůstane i pro nás. Jde totiž o výrobce Qihoo 360, o kterém slyšel mimo Čínu nejspíše málokdo. Naopak další podezřelý, VTR-AL00, je ve skutečnosti jen obyčejný Huawei P10. Stejně tak záhadná F8332 o něco níže je jen Xperia XZ a XT1650-05 značí Motorolu Moto X. Další záhady nás tak až do nejnižšího zobrazovaného pořadového čísla 50 už nečekají.

Kde se dozvíte víc

Oficiální stránky výrobce LeEco

LeEco

Oficiální stránky výrobce Smartisan (vpravo na stránce dole přepínání z čínštiny na angličtinu)

Smartisan

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny