Starý mobil nepatří do šrotu. Můžete s ním těžit bitcoiny

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mobil, který dosloužil může být i přesto zlatý důl. A to doslova – může vám pomoci těžit virtuální měnu, která má vysokou hodnotu.

Tým C-Lab výrobce Samsung, který má na svědomí různé experimenty s elektronikou ukázal zajímavou variantu, jak naložit se starými smartphony. Místo toho, abyste jej prodali nebo nechali ležet v šuplíku, můžete nadále využívat jeho výpočetní výkon k užitečným operacím, a třeba na tom i zbohatnout. Propojil 40 starších samsungů S5 a vymyslel způsob, jak jejich společný výpočetní výkon využít k těžbě virtuální měny, bitcoinů.

Bitcoin – Wikipedia

Bitcoin is a worldwide cryptocurrency and digital payment system :3 called the first decentralized digital currency, as the system works without a central repository or single administrator.:1 It was invented by an unknown person or group of people under the name Satoshi Nakamoto and released as open-source software in 2009.

Zejména právě modely, které patřily před několika lety ke špičce, ale dnes už je najdete leda v bazaru, mají stále výkonu na rozdávání. Dokonce zvládnou těžbu bitcoinu efektivněji, než počítač. Osm samsungů S5 má vyšší výpočetní výkon, než procesor Intel i7 2. generace.

Mimo jiné se také samsungu povedlo třeba nainstalovat do staršího Galaxy tabletu operační systém Ubuntu a využít ho tak jako záložní notebook, předělat model Galaxy S3 (představený v roce 2012) na „chůvičku“ do akvária a nebo starý model, který podporoval rozpoznání obličeje na zabezpečení domácnosti.

Všechny výše zmíněné nápady jsou součástí programu „upcycling“, což je forma recyklace starých zařízení tak, aby sloužila novému účelu. Zejména mobily jsou k tomu nejlépe uzpůsobené, když oplývají celou řadou samostatně využitelných funkcí – bezdrátová komunikace, mikrofon, reproduktor, fotoaparát, čtečku otisků prstů a spoustu dalšího. Pro tyto účely spustí samostatný web upcycling.io, kde bude přidávat návody a nápady na podobná využití různých starých zařízení. A ještě navíc pomáháte chránit životní prostředí.

Kde se dozvíte víc

Co je to Upcycling? - stručný popis

Upcycling.cz

(anglicky) Samsung turned 40 Galaxy S5s into a Bitcoin mining rig

Android Authority

O programu Galaxy Upcycling

Upcycling.io
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny