Chytrý visací zámek odemknete otiskem prstu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Visací zámky jsou spíše tradičním nástrojem, což ovšem neznamená, že nejdou vylepšit o moderní technologii. Důkazem je Tapplock, visací zámek, který odemknete přes čtečku otisků prstů.

K tomuto visacímu zámku, vyvinutého kanadskou Pishon Lab, pravděpodobně klíč nikdy neztratíte. Používá totiž technologii, známou zejména ze smartphonů – čtečku otisků prstů. Projekt byl financován na serveru Indiegogo příspěvky od zájemců a více než 5x naplnil očekávanou částku.

Tapplock bude k dispozici ve dvou variantách – masivnější základní verzi, která má životnost baterie 3 roky a zároveň může sloužit i jako powerbanka. Menší Tapplock Lite vydrží v provozu 6 měsíců a k nabíjení dalších zařízení neslouží. Oba dva jsou propojeny přes příslušnou aplikaci na mobilu (pro systémy Android, iOS i Windows), která jednak slouží jako správa otisků prstů a také možnost, jak sdílet přístup s dalšími lidmi.

S mobilem se zámek umí spojit přes Bluetooth. Jeho čtečka údajně rozpozná otisk prstu za méně než 0,8 vteřiny. Je samozřejmě také vodotěsný. Sdílení přístupu lze navíc řešit třeba i po časově omezenou dobu – nastavit, kdy a kdo může zámek odemknout. V případě, že se někdo pokusí zámek hrubou silou porušit, má v sobě zabudovaný reproduktor, který začne přehrávat hlasitý alarm. Tělo visacího zámku je vyrobeno ze slitiny zinku a oceli, výrobce tvrdí, že je prakticky nezničitelný.

Pokusů se zámky se čtečkou otisků prstů už bylo několik (iFingerLock nebo Noke range), všechny se však setkaly s negativními zkušenostmi jejich majitelů – často se zablokovaly a nereagovaly na žádný správný otisk. Je tak důležité, aby byl Tapplock skutečně vyladěný a předešlo se těmto incidentům.

V prodeji je také nová verze s názvem Tapplock One, která lze odemknout také přes mobil prostřednictvím Bluetooth, případně pohotovostní odemknutí Morseovým kódem skrze krátké a dlouhé mačkání čtečky. Tapplock one se prodává za 99 dolarů, tedy asi 2 200 korun. Původní varianty, Tapplock a Tapplock Lite pak vyjdou na 89 (1 950 korun) a 65 dolarů (1 400 korun).

Kde se dozvíte víc

Oficiální stránky projektu

Tapplock

(anglicky) This smart padlock unlocks using just your fingerprint, what could go wrong?

The Verge

(anglicky) The TappLock smart padlock opens with a fingerprint

Engadget

Zámek bez klíče se otvírá jako luxusní mobily

O2 Blog
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny