První detaily o PlayStationu 5 jsou tu. Bude to pořádně rychlá mašina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na novou generaci herní konzole od Sony se už čeká nějaký ten pátek a teď firma konečně přiznala, že už je práce na nástupci v plném proudu. Z prvních informací toho ze vyčíst poměrně hodně.

Konzole PlayStation 4 jsme se dočkali už před pěti lety v roce 2014 a po dvou letech Sony uvedlo na trh vylepšenou verzi Pro a úspornější Slim. Teď už však fanoušci vyhlížejí další generaci, o které se nějakou dobu mluví. Letos se jí sice nedočkáme, podle spekulací a dostupných informací však je pravděpodobné buď jaro nebo podzim příštího roku. Nedivili bychom se však, kdyby Sony tuto novinku oficiálně oznámilo ještě letos.

PlayStation 5, jak všichni předpokládáme, že se bude nová konzole jmenovat, nebude jen dalším drobným vylepšením „čtyřky“, podobně jako Pro verze. O parametrech této novinky získal exkluzivní informace server Wired v rozhovoru se zástupcem Sony, Markem Cernym. Výrobce ji vybaví moderním hardwarem od AMD, který údajně zvládne přehrávání her až v těžko představitelném 8K rozlišení a bude podporovat technologii zobrazování světelných paprsků Raytracing. Potvrzeny jsou také rychlé SSD disky, které výrazně zkrátí načítání her.

Exclusive: What to Expect From Sony’s Next-Gen PlayStation

Mark Cerny would like to get one thing out of the way right now: The videogame console that Sony has spent the past four years building is no mere upgrade. You’d have good reason for thinking otherwise.

S tvrzením ohledně 8K rozlišení bychom byli trochu opatrní, neboť v současnosti se najde jen špetka monitorů a televizí, které disponují takovou jemnost obrazu. Hry v 8K musí navíc být naprosto drtivě náročné i na ten nejmodernější hardware, koneckonců i u současného hraní na PC je stále laťkou 4K při stabilní snímkovací frekvenci alespoň 60 snímků za sekundu. Ty máte u nových titulů jisté jen a pouze se špičkovým hardwarem.

Pozitivní zprávou je rozhodně tvrzení, že hry z PlayStationu 4 bude možné hrát i na „pětce“. Nemusíte se proto bát, že s příchodem nové generace ztratíte možnost hrát svoje starší tituly, jako tomu bylo například při přechodu z PlayStationu 3 na čtyřku. Mluví se navíc o tom, že starší tituly dostanou na nové konzoli nové možnosti, tedy například vyšší snímkovací frekvence, lepší prokreslení detailů a podobně. To lze v současnosti vidět i u verzí Slim a Pro, druhá jmenovaná totiž podporuje až 4K rozlišení, zatímco ta první pouze Full HD.

Odhaleny byly i informace ohledně vylepšeného zvuku – novinka bude disponovat propracovanějším podáním prostorového audia. Potvrzen byl i fakt, že PlayStation 5 bude zpětně kompatibilní s headsetem pro virtuální realitu PSVR. To jsou tedy dobré zprávy nejenom pro majitele her z PlayStationu 4, ale i pro ty, co si pořídili další příslušenství právě jako třeba brýle pro virtuální realitu.

Další informace jsou už spekulacemi, ale odhaduje se, že novinka od Sony by měla stát při zahájení prodeje 499 amerických dolarů, tedy asi 11,5 tisíce korun bez daně. Jako exkluzivní herní tituly by se po boku nové konzole mohly objevit Last of Us Part II či Ghost of Tsushima a údajně vyjde na této konzoli opět dříve než jinde také další nástupce legendární herní série GTA. Z dalších titulů, které se na PlayStationu 5 objeví, byť nebudou exkluzivní, bude blíže nespecifikovaná hra ze světa Harryho Pottera, Battlefield: Bad Company 3 či připravovaný titul ze série Assassin’s Creed.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny