Notebook, který funguje jen díky mobilu. Univerzální řešení se nám líbí

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ačkoliv podobných pokusů už tu byla celá řada, Mirabook od výrobce Miraxess je konečně tím univerzálním řešením, které se nesoustředí jen na jednu konkrétní značku.

Chytrý telefon jako součást notebooku je něco, co zatím stále zní jako hudba budoucnosti, i když opak je pravdou – není to nic nového. Naopak – už před deseti lety představil podobný přístroj výrobce Palm, ovšem jeho model s názvem Foleo se ani nedostal do prodeje a firma celý projekt po pár měsících zrušila.

Palm Foleo – Wikipedia

The Palm Foleo was a planned subnotebook computer that was announced by mobile device manufacturer Palm Inc. on May 30, 2007, and canceled three months later. It intended to serve as a companion for smartphones including Palm’s own Treo line. The device ran on the Linux operating system and featured 256 MB of flash memory and an immediate boot-up feature.

O podobná zařízení se v minulosti pokusili i výrobci jako Motorola nebo Asus, avšak ani jedno řešení se z různých specifických důvodů neuchytilo. Transformace mobilu na stolní počítač je však trend, který se opět vrací – desktopovou verzi mají nejenom poslední prémiové samsungy ale také Huawei u svého modelu Mate 10 Pro.

Miraxess Mirabook je vlastně jen holou obrazovkou, klávesnicí, baterií a nutnou elektronikou nutnou pro propojení mobilu – sám o sobě fungovat nebude. K připojení mobilu slouží zabudovaný USB-C kabel. Úhlopříčka displeje tohoto notebooku je 13,3palcová (s Full HD rozlišením) a tělo Mirabooku váží jen 1,3 kilogramu, což je sice příjemná hodnota, ale na trhu jsou i některé běžné notebooky, které váží méně. Výhodou je také třeba podsvícená klávesnice. Na těle Mirabooku navíc naleznete USB-C konektor pro nabíjení, dvojici standardních USB portů, výstup na HDMI, audio konektor jack a také čtečku SD karet.

Oproti všem předchůdcům má Mirabook jednu zásadní výhodu – je univerzální. Připojíte k němu celou řadu modelů, od prémiových samsungů a huaweiů (Galaxy S8, Note 8, Mate 10, 10 Pro) přes nejrůznější LG ( G6, V34, V20), HTC (10, U11, U Ultra) až po Asus Zenfone 3 Ultra a vybrané kousky s Windows 10 Mobile. Kompletní seznam najdete zde.

Produktové video:

Nespornou výhodou je také fakt, že Mirabook jako takový nezastarává – jeho výkon a funkce vždy určuje připojený smartphone. Když si koupíte nový, logicky tím získáte lepší výkon i nové funkce. Opotřebovat se tak může pouze jeho baterie, který by měla nabídnout slušných 10 hodin výdrže.

Líbí se nám i cena, která v současnosti při předobjednání činí 250 dolarů, tedy asi 5 000 korun. Za tuto cenu seženete jen skutečně ty nejzákladnější notebooky, ale v případě, že máte jeden z prémiových smartphonů splňujících podmínky používání v režimu s Mirabookem, otevírá se zajímavá cesta, jak ulehčit peněžence neustálým nakupováním nových notebooků. Až čas a zájem zákazníků samozřejmě potvrdí, jestli Miraxess Mirabook je tou opravdovou ránou do černého.

Kde se dozvíte víc

Mirabook je levný notebook bez mozku. Ten mu připojíte až se smartphonem

Mobilmania

Koncept notebooku z mobilu má konečně šanci. To se povedlo

Mobil.iDNES.cz

Mirabook je notebook bez hardwaru. Pohon zajistí připojený telefon

Zive.cz

Oficiální stránka produktu

Miraxess
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny