Smartphone pod stromeček. Nekupujte šunty

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dlouhá léta platí, že mobil je jeden z nejpopulárnějších vánočních dárků. Takže i letos asi leckdo obdaří sebe nebo blízké mobilem. Tedy pravděpodobně smartphonem. Pojďme se podívat, co neudělat, aby nebylo víc slz než nadšení.

Dnes se podíváme na smartphony, pokud chcete někomu koupit obyčejný mobil, tak na ty se podíváme jindy. Takže jaký smartphone koupit a jaký ne?

Nejdřív si ujasněte následující parametry:

  1. Kdo je příjemcem
  2. Kolik chcete do smartphonu investovat
  3. Jaký smartphone obdarovaný má
  4. Co s telefonem rád dělá

Vypadá to triviálně, ale může to předejít mnoha nedorozuměním. Tak třeba nemám cenu někomu s iPhonem kupovat Android, s výjimkou situace, kdy si na iPhone dlouhodobě stěžuje. A to vše platí i obráceně. Taktéž nemá cenu někomu se Samsungem S7 kupovat Huawei Y7. A nebo kupovat někomu, kdo pracuje třeba na stavbě, módní kousek se skleněnými zády asi také nebude to pravé ořechové.

Levný smartphone

Pokud kupujete smartphone třeba školákovi do 10 let, tak asi nemá cenu kupovat drahý mobil. I když on by ho určitě rád měl. Počítejte s velkým rizikem poškození, takže si připravte peníze navíc na pouzdro a nějaký protektor displeje. Nekupujte nejlevnější šunty, to je k ničemu. Solidní smartphone stojí od 3 000 korun a více.

Levná kategorie končí někde u 5 000 korun, nad tuto sumu už je zase potřeba hlídat jiné parametry. Ale jsme pod ní, takže hledáme telefon s větším displejem, slušným procesorem (neberte různá Helia nebo slabé Snapdragony čtyřkové řady), dostatečnou pamětí (na hry 4 GB, jinak alespoň 3 GB operační) a minimálně 32 GB místa v telefonu plus paměťovka. Tu rovnou kupte taky, alespoň dalších 32 GB. A spočítejte si, jestli není levnější rovnou připlatit za větší paměť. Plno modelů se prodává v různých variantách.

Foťák to mít bude a bude stačit. Za nízkou cenu nelze čekat zázraky, tohle není klíčová komponenta. Naopak koukejte na kapacitu baterie. Čím víc, tím lépe. 4 000 mAh je ideál, pod 3 000 neberte.

Střední třída

Tady je výběr největší a pokud nebudete kupovat něco exotického, tak se moc spálit nemůžete. Prostá rada zní: pro ženu koukejte na design, pro muže na parametry. Mnohé modely se cenově liší jen drobně, přitom výbava může být velmi odlišná. Tady už foťák roli hraje. Zoom ale čekejte až někde u hranice 10 000 korun, většina střední třídy sice bude mít vzadu dvě čočky, ale jen pro hrátky s hloubkou ostrosti.

Pokud budete kupovat telefon mládeži, asi ocení slušný foťák i vpředu na selfíčka. I zde už najdete dvoučočkové foťáky a neuděláte s nimi chybu. U procesorů se opět vyhněte exotickým procesorům MediaTek, výkonově zaostávají. Pozor také na výprodejové modely s malou pamětí. V podstatě to poznáte na první pohled, pokud má smartphone displej s výřezem nebo přes většinu čelní plochy, bude to aktuální model. S velkými proužky pod a nad displejem to bude loňský typ. S výjimkou Sony.

Prémiovka

V nejvyšší třídě jsou telefony dnes už zhruba od 9 000 korun do nějakých 45 000 za top iPhone. Takže, když to má být iPhone, tak záleží na rozpočtu. Z levných je asi vhodnou volbou XR, případně výprodejové loňské Xko či iPhone 8. XS je třída sama pro sebe a kdo  ho chce, tak nechce nic jiného.

U Androidů je výběr bohatý a opět bude platit, kdo chce Samsung, asi ho Pocophone od Xiaomi nepotěší, přestože službu také udělá. A bude za polovinu. A tak můžeme pokračovat dál, značka je v tomto segmentu důležitá, proto si ji raději u obdarovaného ověřte.

Výbava je zde v podstatě vždy výborná, mizerný procesor nenajdete a málo operační paměti také. Takže podle využití berte varianty s adekvátní uživatelskou pamětí. Cenové rozdíly nebývají tak vysoké. Podstatný je fotoaparát. Zoom je běžný, ale některé modely mají jen jeden objektiv. Výhodou je optická stabilizace, kterou v levnějších třídách nenajdete a i zde ji nemají všechny modely.

Nekupujte impulzivně

A super rada na závěr, udělejte si průzkum trhu a nekupujte hned. Mezi výrobci zuří cenová válka a v podstatě každý týden jsou různé slevy. Někdy ohromné, takže ušetříte klidně třetinu ceny.

 

 

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny