Virtuální procházka po Titanicu je zadarmo, jen ji musí váš počítač zvládnout

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

I takto se dá zábavnou formou učit historie. Studio Vintage Digital Revival chce co nejvěrněji vymodelovat v digitální podobě celou legendární loď RMS Titanic. Virtuální procházka po lodi je zatím zdarma ve formě demoverze jak pro PC tak pro virtuální realitu HTC Vive.

Na projekt, který bude jednou plnohodnotnou hrou, se složili příznivci už v roce 2015 na serveru Indiegogo. Za poslední roky tak vývojáři ze studia Vintage Digital Revival pracovali pilně na dobově věrné replice nejslavnější lodi v historii lidstva a nyní už lze alespoň částečně vyzkoušet to, co zatím stihli vyrobit. Funkční demoverzi nabízejí přímo na vlastních stránkách.

Finální produkt se bude jmenovat Titanic: Honor and Glory a půjde o titul pro PC a virtuální realitu, který nabídne nejenom dobový zážitek z paluby Titanicu, ale také plnohodnotný příběh, dokonce časově omezený tím, že loď se po určitém čase skutečně potopí. Ovšem nabízí i zážitek pro ty, kteří klasickým počítačovým hrám příliš nerozumí. Pro ně má připravený režim virtuální prohlídky, která vám umožní se pouze nerušeně procházet interiérem lodi.

Přesně v takovém stádiu se teď nachází hratelná demoverze, kde ještě není plně implementovaný příběh, ale procházka po lodi je více než dostačující. Je zde sice stále spousta míst, kde vám v dalším prozkoumávání brání uzavřené dveře, úklidové náčiní či obyčejný řetěz přes cestu (a samozřejmě digitální neviditelná bariéra), ale i tak si můžete prohlédnout rozsáhlé jídelny, kajuty, poschodí všech palub, turecké lázně nebo třeba samotnou strojovnu lodi.

Do toho vás doprovázejí informační tabule, které dále přibližují fungování celé lodi, vyprávějí příběhy členů posádky a zkrátka pomáhají pochopit historii této lodi. Ovládání procházky kopíruje styl hraní běžných 3D her, tedy čtveřici pohybových kláves W A S D, držení klávesy shift pro rychlou chůzi a rozhlížení se dokola pomocí myši.

Virtuální Titanic vypadá skvostně, vývojáři si skutečně všímali každého drobného detailu – stoly v jídelnách jsou prostřeny, u vchodu je pečlivě vymodelovaná šatna pro kabáty. Schodiště má detailně vyřezávaná zábradlí, sochám nechybí i ty nejmenší detaily. Překvapily nás také třeba zcela perfektně čitelné plánky jednotlivých palub na zdech kajut. Ve strojovně pak pracují mohutné parní motory, ke kterým můžete přijít a nahlédnout dovnitř.

Existuje dokonce i verze pro HTC Vive, tedy headset virtuální reality, takže můžete Titanic zažít dokonce ještě reálněji. My jsme zatím zkoušeli pouze klasickou verzi a je třeba si uvědomit jednu věc – jde zároveň tak trochu i technologické demo pro engine Unreal 4 (sada softwarových komponent, která se používá při vytváření her) skutečně dá zabrat i výkonnějším strojům.

Klasická PC verze vyžaduje třeba grafickou kartu alespoň se 2 nebo ještě lépe 4 GB paměti, pro virtuální realitu je potřeba odpovídající hardware, tedy Nvidii GeForce GTX 970 či AMD Radeon R9 290 a lepší. Na stroji s moderní AMD RX 580 stále bylo třeba se držet trochu zkrátka a nenastavovat vše na maximální detaily, i když je možné, že se optimalizace tohoto titulu do budoucna zlepší.

Zatím není jasné, kdy bude Titanic: Honor and Glory dokončený a kolik bude stát jeho finální verze. Demoverze je prozatím zdarma a vývojáři se spoléhají hlavně na výtěžek z kampaně Indiegogo a prodejem skutečných modelů Titanicu a plakátů s obrázky ze hry. Držíme jim palce.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny