Legendární designér Jony Ive odchází z Applu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Z jeho hlavy vzešla podoba iPhonů, ovšem ten loňský nebo letošní byl možná tím posledním. Sir Jony Ive odchází z Applu, aby založil vlastní studio.

Jonathan odejde z Applu ještě tento rok, což zakončí jeho dlouhé 30leté působení ve firmě. Byl jednou z nejklíčovějších osob firmy a z jeho hlavy vzešla podoba různých Maců, iPodů, iPhonů, iPadů, Apple Watch a dalších zařízení. Pracoval i na softwaru – například na velké obměně vzhledu v iOS 7 nebo na desktopovém macOS. Podílel se také na návrhu nové centrály firmy, „vesmírné lodi“ Apple Parku, kterou Apple otevřel v roce 2017.

Jeho nová firma se jmenuje LoveFrom a bude se zaměřovat na externí designové zakázky. S Applem bude nadále těsně spolupracovat, takže je klidně možné, že Ive nakonec navrhne i nějaké další produkty pro Apple. „Apple bude i nadále těžit z Jonyho talentu prostřednictvím vzájemné spolupráce na exkluzivních projektech. Po tolika letech společné práce musím uznat, že se náš vztah proměňuje a já se nadále těším na další spolupráci,“ píše ředitel Applu Tim Cook v tiskovém prohlášení.

Jony Ive to form independent design company with Apple as client

Cupertino, California – Apple today announced that Sir Jony Ive, Apple’s chief design officer, will depart the company as an employee later this year to form an independent design company which will count Apple among its primary clients. While he pursues personal projects, Ive in his new company will continue to work closely and on a range of projects with Apple.

Legendární designér pomohl tehdejšímu řediteli, Stevu Jobsovi v roce 1997, kdy byla firma na pokraji krachu. Společně s ním navrhl o rok později ikonický iMac. O deset let později, během ukázky prvního iPhonu zase Steve Jobs volal během tiskové konference přímo z pódia Ivemu za účelem ukázky hlasového hovoru z iPhonu.

Odchod Jonyho Iva pramení nicméně z jeho nespokojenosti s vedením firmy a částečně i s přístupem Tima Cooka k novým produktům. Svoje dojmy sděluje v obsáhlém interview s deníkem The Wall Street Journal a právě zde se můžeme dozvědět, že Ive byl zklamaný z obchodnického přístupu Cooka, který měl třeba za následek i to, že sám ředitel Applu některé nové produkty viděl poprvé až během jejich odhalení – před ním se o ně nezajímal.

Jony Ive představuje revoluční iPhone X:

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny