Jaký telefon s 5G je v Česku nejlevnější?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Doba levnějších 5G telefonů se rychle blíží. Ve střední třídě sice stále ještě žádný neseženete, ale je několik adeptů s cenou výrazně nižší, než prémiové modely.

Výhledy na levnější 5G smartphony jsou v letošním roce více než reálné. Přicházejí čipové sady, které nepatří do prémiové třídy, ale přesto nabídnou podporu právě 5G sítí, takže se pochopitelně objevují i první modely, které takového hardwaru náležitě využijí a zároveň se mohou prodávat za rozumnější cenu, než jak tomu je v případě 5G top modelů.

Pokud bychom měli být naprostí hnidopiši, tak ano, na českém trhu se dají sehnat od šedých dovozců různé starší 5G modely či takové, které se na českém trhu ani oficiálně neprodávaly. Takové nás ovšem nezajímají, jednak proto, že u takových telefonů nemáte žádnou naději na solidní záruční servis a také může jít teoreticky i o kradené kusy.

Tyto čipy odstartují éru levnějších 5G telefonů

Pokud se řekne 5G telefon, většina z nás si představí špičkový top model s nejmodernějším procesorem. To už však nemusí být úplně pravda, protože na trh přicházejí první levnější modely s podporou 5G. 5G čipy byly ještě donedávna tématem pouze prémiového segmentu a nechyběly tak ve výbavách hlavně špičkových smartphonů.

Z těch, co se aktuálně na českém trhu prodávají, vycházejí nejlépe a nejlevnější hned dva modely, které mají identickou cenu: Motorola Edge 5G a Xiaomi Poco F2 Pro. Oba jsou čerstvé novinky a jejich cena začíná na 14 999 korunách. V tuto chvíli je tak spíše otázkou, který z těchto modelů má šanci zaujmout více.

Model Poco F2 Pro od Xiaomi má k tomu stát se v takovém souboji vítězem celkem jasně našlápnuto. Už jen třeba proto, že za tuto cenu nabídne aktuálně nejvýkonnější procesor na trhu, Snapdragon 865. Motorola si oproti tomu vystačí jen s trochu méně výkonným Snapdragonem 765G, ovšem právě podpora sítí 5G nechybí ani jednomu.

Po stránce displeje má zase trochu navrch Motorola, která nabídne prakticky stejný rozměr, integrovanou čtečku otisků a rozlišení jako konkurent od Xiaomi, ovšem navrch také 90Hz obnovovací frekvenci. Fotoaparáty mají oba telefony veskrze srovnatelné, XIaomi se možná blýskne vysouvací přední kamerkou. Navrch má Poco F2 Pro v kapacitě baterie i v případě rychlejšího nabíjení. Konkurent od Motoroly je zase subjektivně o něco stylovější.

V tuto chvíli to vypadá, že pokud neprahnete čistě po stylovém telefonu s podporou 5G (tím je Motorola Edge), pak by vaše volba měla padnout na Poco F2 Pro. Situací může ovšem samozřejmě zahýbat i další novinky, počítáme totiž s tím, že se pořadí takto zajímavých a levnějších 5G modelů bude letos ještě několikrát měnit.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny