Bude to nový GameBoy? Podivná retro konzole se ovládá klikou

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ve dnešní době, kdy přenosné konzole z trhu pomalu mizí kvůli vzrůstajícímu potenciálu smartphonů jakožto nástroje pro hraní her, představilo studio Panic vlastní herní konzoli do ruky. Nastal už čas na nějaké podobné retro ve stylu legendárního GameBoye?

Konzole se jmenuje Playdate a připomíná zlaté časy GameBoyů od Nintenda – malé a přenosné herní zařízení, které slibuje hodně zábavy. Zvláštností na jinak poměrně okoukaném vzhledu je klika na pravé straně. Na první pohled by se mohlo zdát, že by se jejím otáčením konzole mohla nabíjet, ovšem jde o ovládací prvek, kterým se dokonce některé hry ovládají výhradně, jiné jej pouze využívají jako doplněk, ale najdou se i takové, kde není využitý vůbec.

Stojí za ní vydavatel Panic, který stojí třeba za úspěšnou hrou Firewatch, z pohledu mainstreamové herní scény to však nejde o známé jméno. Software se však neukázal jako hlavní priorita a tak to firma zkusí i s hardwarem. Panic spolupracoval na vývoji konzole Playdate s dalšími nezávislými tvůrci, kteří jim pomohli konzoli naplnit herními tituly. Ty budou, jak se dalo očekávat, zcela exkluzivní.

Startovní balíček her, které na konzoli najdete, nebyl zatím upřesněn. Playdate bude navíc tituly získávat jeden po druhém postupně každý další týden, celkem jich bude 12 v první „sezóně“. Předpokládáme, že ta bude součástí kupní ceny konzole a pokud budou její prodeje úspěšně, pravděpodobně se dočkáme i dalších sezón, v rámci kterých budou opět uvolněny další tituly.

Po stránce hardwarové výbavy je Playdate pořádné retro. Je velmi malý, jeho rozměry jsou 74 mm  x  76 mm x  9 mm. Má černobílý, 2,7palcový displej bez podsvícení, budete se muset tak při hraní spolehnout na okolní osvětlení a ve tmě si nezahrajete. Ovládá se vedle výše zmíněné kliky také klasickými směrovými klávesami a dále tlačítky A a B. Co do konektivity se dočkáme fyzického USB-C konektoru a sluchátkového jacku, bezdrátově se připojíte pomocí Bluetooth nebo wi-fi.

Prodávat se Playdate začne na vybraných trzích za cenu 149 amerických dolarů (asi 3,5 tisíce korun). V této cenové kategorii má tak jako konkurenta modely New Nintendo 3DS/2DS XL, které se dají pořídit za podobnou cenu, ovšem bez her, ty je nutné přikupovat. Nintendo však linii přenosných konzolí už odsouvá do pozadí a soustředí se na novější (a dražší) Switch.

Zda je vůbec na trhu místo pro malé samostatné herní zařízení je další otázkou. V době, kdy něco takového už vlastně máme všichni v kapse v podobě smartphonu se stávají přenosné herní konzole záležitostí hlavně pro nadšence. Ostatní v takové věci uvidí jen další zbytečnost, na kterou musí pamatovat, nabíjet a udržovat zaplněnou herními tituly. Nadšenci pak ne vždy dokáží vytvořit podmínky, ve kterých se z Playdate stane hit.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny