Tyhle hodinky vám nabijí mobil. Energii berou ze slunce

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dokázali bychom si představit, že si z mobilu nabijete chytré hodinky, ale naopak je to poněkud obtížná představa.

Ne však v případě Kickstarter projektu Uvolt Watch – hodinek s malým solárním panelem a akumulátorem, který můžete připojit k vašemu mobilu a v případě potřeby jej dobít. Nečekejte ovšem žádnou závratnou kapacitu – koneckonců řeč je o hodinkách, které nesmí být příliš gigantické. V nich je schovaný 600 mAh akumulátor, který vystačí tak na zhruba 1/3 nabití iPhonu 7 nebo 1/5 kapacity baterie Samsungu Galaxy S8. Žádné bezdrátové zázraky či naopak nemotorné propojení kabelem nečekejte, článek se dá z hodinek vysunout a připojit k telefonu.

Samotný model Uvolt Watch se dá dobít hned třemi různými způsoby. Ten nejvíce očividný je ze slunce, díky solárnímu panelu, který pokrývá celou plochu poměrně velkého čtvercového ciferníku. Nejde ale o žádnou rychlovku, podle autorů tohoto projektu akumulátor v hodinkách nabijete do plné kapacity po celém dni nošení na slunci – což je dost dlouhá doba na to, abyste pak prodloužili fungování vašeho telefonu o pár hodin. Druhý způsob je z řemínku, který v sobě schovává další 600 mAh článek – ten tak v případě potřeby dodá energii hlavnímu akumulátoru – dohromady tak vlastně hodinky poskytnou až 1 200 mAh, pokud tedy počkáte, až se energie z řemínku „přelije“ do hlavního článku. Třetí a nejvíce očividný způsob je pomocí klasického kabelu či bezdrátově v doku.

Hodinky jako takové nejsou zrovna designový šperk, spíše naopak se zdají být poměrně ošklivé. To ale pravděpodobně uživatele, kteří se starají hlavně o praktickou stránku tohoto modelu, nemusí příliš zajímat. Svou běžnou práci odvedou – ukážou čas, ale to je vše. Nečekejte žádné další „chytré“ funkce, jde v tomto směru o zcela obyčejné analogové hodinky. Pozor by si měli dát také uživatelé Apple produktů – Uvolt Watch nemá MFi certifikaci, jinak řečeno Apple ho (zatím) neschválil jako vhodný a bezpečný nástroj k nabíjení jeho drahých zařízení.

Uvolt Watch už vybral na Kickstarteru potřebné finance a k těm, kteří výrobu sponzorovali (stále můžete i vy, ještě zbývá 10 dní do ukončení kampaně), se model dostane pravděpodobně na začátku příštího roku. Hodinky v současnosti vyjdou na 99 dolarů, tedy v přepočtu asi 2,5 tisíce korun, finální cena bude ale o několik set korun vyšší.

Kde se dozvíte víc

Hodinky Uvolt popsal detailněji například server The Verge.

TheVerge.com (anglicky)

Společnost Uvolt financování svého projektu zrušila, ale facebookové stránky a další kanály o tom mlčí.

Uvolt Facebook

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny