I takové věci dělá Xiaomi. Hodinky se prodávají i v Česku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Xiaomi nejsou jen smartphony. To ví asi každý, kdo se v moderních technologiích orientuje. Známé je mnohé příslušenství, koloběžky, počítače, rýžovary, routery a třeba chytré hodinky. Ale hloupé hodinky?

Ano, i hloupé hodinky prodává Xiaomi. Stejně jako mnoho jiných věcí to obvykle není vlastní produkt, jen se prodává pod známou značkou a v síti Xiaomi. Takových produktů jsou stovky a část z nich je mimo Čínu nepříliš známá. Ale některé se dostanou i k nám a to je i případ hodinek Ciga Design.

Nejsou to chytré hodinky, není to ani fitness náramek, ani obyčejné hodinky se senzory. Prostě to jsou hodinky. Bez displeje, s ručičkami a některé dokonce bez baterie s mechanickým strojkem s automatickým nátahem.

To je v hodinařině vyšší liga, mechanický strojek s automatickým nátahem nedokáže vyrobit každý. S nadsázkou na rozdíl od bateriového QUARTZ strojku. Ale zase na druhou stranu, nejlevnější automaty koupíte za pár tisíc od japonských značek Citizen, Seiko a dalších. Naopak na opačném cenovém spektru budete za dobré automaty platit desítky či stovky tisíc.

Produkt Xiaomi leží spíš na spodní hranci třídy, nejsou to drahé hodinky. Modelů pod obchodní značkou Xiaomi, ač tu na ciferníku vůbec nenajdete, je několik. Jmenují se Ciga Design podle designérského studia z čínského Šenčenu, které je navrhlo. Kdo je výrobce, to netušíme, ale prodávají se pod značkou Xiaomi. Ve světě víc modelů, u nás především modely Skeleton s kulatým a čtvercovým tělem. Obě verze ve stříbrné a černé barvě.

Design je docela slušný, primárně je důležitý průhled celými hodinkami s odkrytým strojkem. Krycí sklo je safírové, takže ho jen tak nepoškrábete. Hodinky nesou ocenění IF Design, ale to je věc, kterou najdete dnes na čemkoliv, kdo si přihlášku zaplatí.

Nám se víc líbí minimalistické modely, které se dají koupit za zhruba 100 dolarů z čínských eshopů. Když jsme pátrali na hodinkářských fórech po hodnocení kvality, tak nic hezkého jsme nenašli. Mechanismus není špičkový, ale to se při ceně okolo 5 000 korun u modelů Skeleton ani nedalo čekat.

V každém případě jsou to hodinky zajímavé a kdo chce na ruce zkusit něco mechanického, co si vystačí samo a bez elektřiny, může začít právě tady. Když ho to chytne, má kam stoupat.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny