Zoufalost nebo geniální tah? Xiaomi má low-endovou značku supermobilů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ne, na první pohled to nedává smysl. Xiaomi zanedlouho představí nový model, který ale bude prodávaný pod novou značkou Poco. Konkrétně se bude jmenovat Pocophone F1 a má to být cenový zabiják supersmartphonů.

Smysl to nedává proto, že samo Xiaomi chrlí jeden cenově agresivní model za druhým. Prakticky ve všech kategoriích, když budete chtít nejlevnější ale přitom dobře vybavený smartphone, tak to bude Xiaomi. V podstatě je Xiaomi synonymem pro cenově nejvýhodnější mobily. Proč tedy nová značka, která by měla být ještě cenově agresivnější?

Napadá nás několik důvodů. Z čistě čínského pohledu to může být ochrana proti menším čínským značkám, které jsou cenově ještě agresivnější než Xiaomi, přestože je to často o hubu, co se výkonu a funkčnosti týče. Ale na to mnoho zákazníků nemusí brát zřetel. Částečně se to může týkat i jiných trhů, ale tam kde Xiaomi působí, má výše uvedená konkurence marginální tržní podíl. Což platí i o Česku.

Dalším důvodem může být snaha Xiaomi postupně zdražovat. Ony ty nízké ceny mají vliv na finanční výsledky firmy, které nejsou dlouhodobě vůbec dobré. Zjevně je vše postaveno na co největší absolutní růst a zatím se na ziskovost nehledělo. Jenže Xiaomi je už na burze a tak se s tím musí začít něco dělat.

To znamená, že samotná Xiaomi budou postupně zdražovat a Pocophony zůstanou cenově agresivní, ale při určitých kompromisech. Problém je, že pak začne docházek k vnitrofiremnímu kanibalství, stačí se zeptat u sousedů v Huawei. Ti mají vlastně vedle Xiaomi největší konkurenci ve vlastní subznačce Honor a moc nefunguje, že vlastní modely mají konkurovat Samsungu a Applu. spíš se cenově bijí s Honorem.

No a nebo je to ještě jinak a to se dozvíme příští týden, kdy bude oficiální premiéra Pocophonu F1. Ten už v předprodukční verzi vyzkoušeli kolegové z Android Authority a ukazuje se, že těch kompromisů tam bude hodně a naopak, cena zase nebude tak zázračná. Ale to vše jsou jen předběžné informace a spekulace.

V každém případě Pocopohone F1 bude mít šestipalcový IPS displej s FHD+ rozlišením. Procesor Snapdragon 845 a 6 GB operační paměti. K tomu 64 GB uživatelského místa a dvojitý fotoaparát. Podle Android Authority se šetřilo na krytu, který je plastový a nic moc zatím není fotoaparát. Předběžně se spekuluje o ceně pod 12 000 korun. Což je na první pohled slušná cena, ale nikoliv zásadně nízká. Silná konkurence se pohybuje jen o fous nad touto sumou a záleží na detailech, protože různé modely lze koupit o levněji. Přímý konkurent Xiaomi Mi8 vyjde na 13 500 korun. To pro porovnání a zde kompromisy nejsou.

Nechme se tedy překvapit, v každém případě bude na trhu před Vánoci hodně horko.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny