Samsung zeštíhluje svojí nabídku, levné mobily už nečekejte

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už brzy přijde doba, kdy říci „levný samsung“ bude asi tak stejně absurdní jako „levný iPhone“.

Pamatujeme si to, jako by to bylo nedávno. Samsung zásoboval náš trh všemi možnými „plasťáky“, jeden čas po roce 2009 nám přišlo, jako kdyby jeho levný S5230 Star měl každý druhý. Firma si zakládala na pestrosti nabídky, včetně takových experimentů jako řada telefonů s vlastním operačním systémem Bada nebo raritky jako smartphone s projektorem, fotoaparátem s klasickým objektivem, dokonce i pár modelů s mobilními Windowsy. Ačkoliv svoje portfolio postupně zužoval, stále se ještě relativně nedávno dalo říci, že má mobil pro každého.

Dřív byla nabídka Samsungu tak pestrá…

V letošním roce už to nejspíše definitivně přestane platit. Pokud nepočítáme několik zcela základních „tlačítkových“ modelů, nejlevnějším smartphonem v jeho (aktuální) nabídce je model J3 2017, který se prodává za 4 tisíce korun, a to navíc už je ve slevě z původních 5 tisíc. Řadu J dále zastupují dražší modely J5 (klasická střední třída) a J7 (vyšší střední), které se zejména tou poslední generaci už blížily prémiovější řadě A.

V řadě A už Samsung letos nechal pouhý jeden model, a to A8, který je v podstatě odlehčenou prémiovou S8. Loňské A3 a A5 už jen vyprodává. A pak jsou tu prakticky jen prémiovky – S8, S8+ a Note 8. Trochu stranou stojí odolný model Xcover 4, který ale podle nás brzy oficiální nabídku opustí.

Jinak řečeno, Samsung si ponechal pouze 3 levné modely s horší výbavou, z nichž dva (J5, J7) vlastně až tak hůře vybavené ani příliš levné nejsou. Řada A se proměnila z „lehce nadstandardní střední třídy“ na trochu levnější top model a pak už zbyla právě jen trojice prémiových modelů. Jeden levný model, dva s běžnou cenou, jeden dražší a tři v nejvyšší cenové kategorii. A dost možná to není konec zeštíhlování.

Dovedeme si představit, že výrobce ještě seškrtá řadu J na třeba dva modely, z nichž se může u nás oficiálně prodávat třeba jen jeden. Řada A převezme funkci „lite“ S řady, která v závislosti na poptávce v budoucnu může i vypustit plusovou variantu na úkor jedné univerzálnější velikosti. Co se stane s Note sérií si tipovat neodvažujeme, vzhledem k tomu, že ještě na začátku loňského roku jsme ji považovali prakticky za mrtvou.

Jak bude vypadat model S9? Na internetu už se dají sehnat jeho klony:

Je to samozřejmě specifikum evropského trhu. Na asijském trhu se dá sehnat celá řada dalších modelů, včetně třeba produktové série C, o které u nás většina lidí nikdy neslyšela. V domácí Koreji pak koupíte třeba i rozklápěcí véčko s nejmodernějším hardwarem, ale tak to už zkrátka na domácím trhu chodí. Situací může ještě trochu zamíchat mysteriózní řada X, do které budou patřit skládací smartphony, jenže její budoucnost je stále nejasná.

Kde se dozvíte víc

Recenze Samsung Galaxy A8 (2018): vyšší střední se sebevědomou cenou

Smartmania

Skládacího samsungu se dočkáme už letos. Inspiruje se tímto konceptem?

Mobil.iDNES.cz

Šéf Samsungu potvrdil první skládací smartphone na rok 2018

Samsungmania

(anglicky) Samsung Galaxy X: the story of Samsung’s foldable phone so far

TechRadar
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny