Android má oficiálně devátou verzi. 9.0 Pie je dostupný pro Pixely

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Překvapení. Google měl původně ukázat novou verzi svého operačního systému Android až v druhé polovině srpna, ale nakonec je oficiální už dnes. Majitelé telefonů Google Pixel a Essential PH-1 ho dokonce mohou už teď vyzkoušet.

Kde se vzala tu se vzala, je na světě nová verze Androidu. Zatímco mnoho uživatelů starších modelů se možná teprve nedávno dostalo k verzi 8.0 Oreo, Google oficiálně oznámil a hned i vydal novou verzi s názvem 9.0 Pie (koláč). Oficiálně tím tak zavrhnul hromadu fanouškovských návrhů na Pancake (palačinka), Popsicle (zmrzlina na špejli), Popcorn či Peppermint.

První pohed na Android 9.0 Pie od Android Central:

Funkce nové verze nejsou nicméně žádným velkým tajemstvím, ty už známe z betaverze, která je k testování dostupná od května.  Zahrnuje nový systém gest, který bude alternativou k současnou trojici funkčních kláves, pozměněné uživatelské prostředí, které bude zase o něco uhlazenější a čístší, větší propojenost s umělou inteligencí nebo třeba i sledování vaší aktivity v jednotlivých aplikacích a omezování přístupu na základě toho, zda je nepoužíváte až moc. Poslední jmenovaná funkce však dorazí až na podzim.

Později se také dočkáme ještě funkce, která dovolí aplikacím „prorůstat“ do menu a ještě před samotným spouštěním pomocí kaskádovité nabídky půjde už vybrat konkrétní věc, kvůli které nástroj spouštíte – třeba vám v této nabídce rovnou u Uberu v menu nabídne zavolat si odvoz bez nutnosti vůbec aplikaci spouštět.

Standardně dostaly hned ke stažení novou verzi Androidu vlajkové lodě Googlu, tedy řada Pixel. Vedle toho si však hned vyzkoušet novou verzi mohou i majitelé Essential Phonu. Těch však na světě moc není vzhledem k tomu, že podle prodejních čísel jde o absolutní propadák, který se však výrobce v posledních měsících snaží utlumit alespoň mohutnými slevami.

Kdy se nová verze systému objeví právě ve vašem smartphonu zatím moc dobře určit nejde, protože každý výrobce má trochu jinou politiku ohledně toho, jak rychle svoje starší modely novou verzí vybaví. Lišit se samozřejmě může dále i vzhled uživatelského prostředí, který si také většina výrobců diktuje podle sebe.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny