Tři foťáky na zádech jsou pasé, Samsung má už čtyři

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Honba za počtem snímačů na zádech smartphonů nejspíše teprve začala. Sotva se objevily modely se trojicí zadních fotoaparátů, už je tu další rekordman: Galaxy A9 od Samsungu se pyšní rovnou čtyřmi.

Když Samsung v září představil model Galaxy A7 se třemi zadními fotoaparáty, byla to v podstatě zvednutá hozená rukavice od Huaweie, který tento souboj začal už na začátku roku modelem P20 Pro s dvěma objektivy pro optický zoom asistujícím tomu hlavnímu. Pomyslnou rukavici nyní Samsung hází zpět tím, že představil model, který má hned čtveřici zadních snímačů. Galaxy A9 je první mobil svého druhu na světě. K čemu ale jeho fotoaparáty vlastně jsou?

Není v tom třeba hledat nic složitého. Máme zde základní snímač, který funguje jako automatická volba při zapnutí fotoaparátu. Má vysoké rozlišení 24MPix, velmi slušnou světelnost f/1,7 a ohnisko odpovídající asi 25 mm, odpovídající úhlu záběru asi 77 stupňů. Pro lepší hloubku ostrosti mu pomáhá 5MPix fotoaparát se světelností f/2,2, který je zde spíše jen pro sběr dat. Druhá dvojice pak přibližuje nebo naopak oddaluje obraz. Máme tu tak širokoúhlý snímač s úhlem záběru 120 stupňů, rozlišením 8MPix, světelností f/2,4 a ohniskovou vzdáleností 12mm. Ten se tak hodí hlavně krajinkářům nebo těm, kdo se třeba ve městě s úzkými ulicemi snaží do záběru vtěsnat co možná nejvíc věcí. Takto širokoúhlý objektiv nicméně trochu zkresluje, připravte se na mírně znatelnou soudkovitost obrazu. Naopak pokud potřebujete daný objektiv přiblížit, je zde dvojnásobně přiblížený snímač s rozlišením 10 MPix a světelností f/2,4. Selfies si také vyfotíte pěkné, k tomu je tu 24MPix (f/2,0) fotoaparát na přední straně.

Galaxy A9 je tak v podstatě tím nejuniverzálnějším fotomobilem, jaký si v současnosti můžete pořídit. Má odpověď na většinu běžných situací – můžete fotit portréty s vyumělkovanou hloubkou ostrosti, nastavit si širokoúhlý obraz nebo naopak si objekt přiblížit bez ztráty kvality. Stačí jen přepnout na ten správný snímač. Na papíře to zní zajímavě, ovšem už teď si někteří novináři v prvních dojmech stěžují, že výkony jednotlivých snímačů jsou přinejmenším nekonzistentní – mění se kvalita i vyvážení bílé barvy. Snad s tím Samsung ještě něco do vydání udělá. Pak bude ovšem model A9 vypadat dost slibně.

První dojmy od YouTube kanálu Mrwhosetheboss:

Samsung by se nicméně tak trochu střelil do nohy, kdyby model A9 vybavil podobně nebo lépe než svou současnou špičku v podobě řady Galaxy S / Galaxy Note a proto se s hardwarovou výbavou snažil krotit. Procesor Snapdragon 660 pochází ze střední třídy, rozlišení 6,3palcového displeje s technologií Super AMOLED je „jen“ Full HD+ a chybí další vymoženosti jako bezdrátové nabíjení, možnost desktopového režimu DeX a podobně. Pochválíme nicméně paměťovou kombinaci 128 GB vnitřní paměti a 6 GB operační paměti, zde si naopak vede lépe než základní verze letošních S9/S9+.

To ovšem překvapivě neznamená, že jde o levný telefon. Samsung jej posadil těsně pod prémiovou cenovou hranici a jde v podstatě o vyšší střední třídu s tak napnutou cenou, jak to jen šlo. Telefon bude na našem trhu stát 14 990 a začne se prodávat během listopadu. Za unikát se zkrátka připlácí.

 

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny