Americká pomsta. Čínský gigant se třese strachy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čínské firmy fungují prostě jinak. Hlavní je byznys a když jde o politiku, tak záleží hlavně na čínském pohledu. Jenže tento přístup se může konglomerátu ZTE hrubě nevyplatit. Ale je to složitější.

ZTE, na rozdíl od svého úspěšnějšího soupeře Huawei, se v USA daří. Své smartphony prodává u většiny operátorů a když zajdete do nějakého elektrořetězce, tak tam najdete předplacené sady právě s mobily ZTE. A platí už dlouho. To Huawei v USA paběrkuje a operátoři jeho smartphony, přes enormní snahu výrobce, prodávat nechtějí. Důvodem je obava před únikem informací, které prý Huawei sbírá.

Jenže pohroma se řítí i na ZTE a pokud nastane, tak je ZTE ve velkých problémech. Mnohem větších, než Huawei. Ten je totiž silný na ostatních trzích, naopak ZTE na americkém trhu staví a třeba v Evropě je neviditelné. A i v domácí Číně hraje druhé housle.

O co jde? Podle amerických úřadů porušilo ZTE embargo na dodávku telekomunikačních komponent do KLDR nebo do Íránu. Americkým úřadům vadí, že ZTE osoby, které se na porušení embarga měly podílet, nevyhodilo a ještě jim vyplatilo odměny. ZTE se brání, že při vyšetřování spolupracovalo a že obvinění se nezakládá na pravdě.

No, je to politika, mobily prostě v KLDR, Íránu a dalších embargovaných zemí používají a někdo jim infrastrukturu dodat musel. A těch výrobců na světě moc není. Vedle čínských ZTE a Huawei je to Nokia, Ericsson, možná Samsung a to je v podstatě vše. Takže někdo to tam dodat musel. A ano, pravděpodobně to byl někdo z čínské dvojice, protože čínská politika je v tomto směru gumovější než přístup k embargu ze strany evropských a amerických firem.

Léta to procházelo, teď ne. Kdo ví, jestli je zatím celní válka, ke které se mezi USA a Čínou schyluje, možné to je. V každém případě USA konglomerátu na sedm let zakázal používat americké technologie. A to je pro firmu průšvih galaktických rozměrů.

Tak třeba ZTE přijde o procesory Qualcomm, které do mobilů montuje. Ano, jde to obejít, třeba s procesory
Mediatek a možná by mohl „žebrat“ i u Huaweie nebo u Samsungu. Jenže speciálně pro americký trh, který je – jak jsme si již řekli – pro ZTE klíčový, je bez procesorů Qualcomm nahraný. V USA jsou desítky standardů, které zvládají v jednom čipu právě jenom Qualcommy. I takový Samsung pro americký trh dodává přístroje s procesory americké firmy, ač jinde si vystačí se stejně výkonnými svými.

Ale to je jenom část problému. Ono to totiž vypadá, že ZTE by mohlo přijít i o Android. Ten totiž licencuje společnost Alphabet, mateřský koncern Googlu. Bez Androidu je ZTE nahrané, to může výrobu smartphonů rovnou zabalit. Jiný systém prakticky neexistuje a i kdyby, tak smartphony s alternativou si nikdo nekoupí.

ZTE ví, že je v obrovských problémech a snaží se celý průšvih vyřešit. Brání se, že kauzu s embargem vyšetřuje, kaje se a slibuje co nejužší spolupráci. Argumentuje i tím, že zákaz používání amerických technologií by poškodilo i americké firmy, s kterými spolupracuje. Aniž by tedy postižené firmy konkretizovalo. V neposlední řadě je ZTE připraveno se bránit soudně.

Nám to může být jedno, smartphony ZTE se v Česku prakticky neprodávají. A ZTE ani není podstatným dodavatelem telekomunikační infrastruktury tuzemským firmám. V Česku se prodávají smartphony Nubia, což dřív byl luxusní brand ZTE, ale od loňska je to papírově samostatná firma, kde má ZTE menšinový podíl. Ale to může být jen hra, při které firma problémy tušila dopředu a toto by mohlo být jedno z řešení obejití amerických sankcí. Necháme se překvapit, jak to celé skončí.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny