Samsung měl skládací telefon už před lety. Ale věděl, že je to slepá větev

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Že Samsung kutí skládací mobil, se ví už dlouho. Internetem kolují různé skici a návrhy, reálný produkt se ale stále odkládá. Teď se ukázalo proč a taky, že je to dobře.

Skládací telefon, aby to dávalo smysl, potřebuje skládací displej. Nebo ohebný, jak chcete. Technicky to už možné je, ale asi to není tak snadné, jak si to představujeme. Teď to vypadá, že celkové řešení v podobě skládacího telefonu přijde na trh příští rok na jaře. Jak by to mohlo vypadat, píšeme zde. Dlouho byl favoritem Samsung, ale hodně ambiciózní je v tomto směru i Huawei. V každém případě bude první kus velmi drahá specialitka.

Ale zpět do minulosti. ZTE loni ukázalo mobil jménem Axon M. Je sice zajímavý, ale vlastně technologicky nic extra, spíš si ZTE muselo pohrát se softwarem, aby to fungovalo. Axon M jsou vlastně dva mobily spojené kloubem po delší straně k sobě. Když je Axon M rozevřený, tak se displeje přiklopí k sobě a vznikne jeden velký panel. Ovšem nehezky rozdělený rámečky obou displejů.

Axon M žádný velký úspěch nezaznamenal, ani to vlastně nebyl první takový pokus na trhu, dávno předávno velmi podobný přístroj prodávala Kyocera pod jménem Echo. A i tenkrát to byl propadák.

Teď se na internetu objevily fotografie stejně navrženého mobilu od Samsungu. Má katalogové označení SM-G929F, z čehož se dá vydedukovat, že vznikal někdy mezi lety 2015 a 2016. To proto že G925 je Samsung S6 z roku 2015 a G930 je Samsung S7 z roku 2016. A že ho neznáte? My také ne, protože to byl projekt, který neopustil brány Samsungu.

Samsung dobře udělal. ZTE s Axonem M mohlo experimentovat, neúspěch nikoho nepřekvapí a ani ho nikdo nebude dlouho rozmazávat. Propadák od Samsungu by naopak rozpitvával kde kdo. Nic by na tom nezměnilo ani to, že by Samsung měl „rozkládací mobil“ o rok či dva dřív než ZTE.

Při pohledu na fotky je jasné, že Samsung by stejně nemohl tvrdit, že je průkopník, opět připomeňme Kyoceru Echo z roku 2011. Prostě dva mobily spojené k sobě. U Samsungu navíc s poměrně tlustým tělem, což ale může být daň za to, že je to jen prototyp.

Nezbývá tedy doufat, že Samsung nebo Huawei nebo někdo jiný už velmi intenzivně kutí opravdový rozkládací mobil. Trh ho určitě absorbuje, pokud to tedy bude funkční design a bude to použitelné v praxi. Zatím si můžeme dát kafíčko a v klidu čekat. Ještě je čas.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny