Další technologická revoluce od Samsungu? Televizi si z kousků poskládáte sami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Samsung využil veletrh CES k odhalení nejnovějších pokroků, které plánuje v segmentu televizí. A rozhodně netroškaří, protože má technologii, která je v podstatě dalším krokem po současných QLED panelech – skládací Micro LED.

Představte si, že si budete moci televizi přizpůsobit formátu, jaký vás zrovna napadne. Potřebujete superširokoúhlý obraz? Žádný problém, prostě poskládáte několik částí, respektive modulů, vedle sebe. Máte náladu na klasický poměr 4:3? Moduly vyměníte. Chcete zaexperimentovat se čtvercem? Jak je libo. Jednotlivé panely totiž nemají žádné rámečky, mají tvar čtverce a lícují přesně na sebe, takže nepoznáte předěl mezi nimi. Vždy dohromady vytvoří jednolitou plochu obrazovky.

Jak je to možné? Samsung toho docílil díky technologii Micro LED, kdy výrobce zmenšil a přizpůsobil LED diody natolik, že na úhlopříčce 75 palců dosáhl obrazu se 4K rozlišením. Zabránil navíc celé řadě neduhů, kterými trpěly dřívější LED televizory – už se nemusíte bát „vypalování“ obrazu nebo stárnutí materiálu (televize bude podávat pořád stejně dobrý obraz) a samozřejmě se nezapomnělo ani na vysokou kvalitu jasu pro podporu HDR.

Vždy je potřeba jednoho centrálního panelu, který ovládá všechny přilehlé. Do něj se dále zapojují všechny nutné konektory, napájení a podobně. Dále je to ale už skutečně jen na vaší fantazii příklady, jak panely poskládáte k sobě. Samsung uvádí příklady divokých poměrů stran, jako třeba 9:3, 1:7, nebo 5:1. Nemusíte se bát že by na sobě nedržely, všechny jsou opatřeny speciálním mechanismem a pojistkou, takže se k sobě účinně přichytí.

Přidáváním dalších panelů logicky měníte vlastnosti televize. Zvyšuje se úhlopříčka, roste jemnost obrazu a naopak hustota pixelů zůstává zachována. Samsung libovolný poměr stran vždy optimalizuje tak, aby bylo přehledné nejenom menu televize, ale veškerý ostatní obsah.

Jsme si však prakticky jistí, že až tato technologie přejde ze stavu funkčního konceptu do skutečného zařízení na trhu, bude se jednat o současný ekvivalent 8K televizí, tedy ten nejdražší kus technologie, který bude mít Samsung v nabídce. Rozhodně nepočítejte s dostupnou cenou, toto bude z kraje záležitostí pro bohaté nadšence. Postupem času si možná ale každý už nebude kupovat televize „v celku“ ale naopak na kousky a doma si jako lego poskládá tu, která mu vyhovuje. A to nezní vůbec špatně.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny