Pár důvodů, proč jsou herní smartphony pořádný nesmysl

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V minulém roce nastoupil trend „herních smartphonů“, a letos jich určitě také uvidíme hned několik. Ale ptáme se – co, jestli vůbec něco, je na nich tak speciálního?

Razer Phone. Asus ROG Phone. Nubia Red Magic. Honor Play. Xiaomi Black Shark. To jsou telefony, které více či méně uhýbají z mainstreamu, aby dali přednost trochu jiné cílové skupině – mobilním pařanům. Hry na smartphony totiž už dávno nejsou  jen nějakou okrajovou záležitostí, naopak ve větší či menší míře si na nich sem tam něco zahraje skoro každý, a pak jsou tu samozřejmě jedinci, co věnují mobilnímu hraní více času, než tomu „klasickému“ na PC či konzoli.

Máme tak na mobilech dokonce i tituly, které hýbou světem, jako třeba Fortnite, PUBG nebo Minecraft. Existuje celá řada „hitů“, které jsou určené primárně pro obrazovky telefonů – Clash of Clans, Angry Birds, Candy Crush a hromadu dalších. Dává tak smysl, aby měli hráči specializované telefony? Ne, moc ne. A to hned z několika důvodů.

Když si koupíte nejnovější Razer Phone nebo herní Xiaomi, dostanete telefon s identickým hardwarem, jaký mé nejnovější samsung nebo huawei. Výrobci herních telefonů si nemohou jen tak říci, že znatelně vylepší herní výkon, protože jim to hardware neumožňuje. Pokud máte telefon s čipem Snapdragon 845, máte zkrátka to nejvýkonnější na trhu, tečka. A takový čip najdete u hromady prémiových telefonů, ne jen u těch herních.

Jistě, softwarovou optimalizací a přetaktováním docílíte měřitelného rozdílu, jenže ten bude maximálně v řádu několika procent. Není to zkrátka jako u počítačů, kde se zaměříte na grafický výkon a do vaší sestavy přidáte tu nejvýkonnější grafickou kartu na trhu. Mobilní čipy jsou dané několika málo výrobci a můžete je maximálně v rámci možností ladit, z herního telefonu však nevykřešete výrazně lepší herní výkon, než třeba z „obyčejného“ prémiového samsungu nebo iPhonu.

Herní telefony se navíc svou úzkou specializací připravují o asi to nejdůležitější, proč si je pořizujeme – o univerzálnost. Smartphone nám dnes slouží jako fotoaparát, komunikátor, prohlížeč internetu, multimédií, hudební přehrávač a spousta dalšího. Jenže výrobci herních telefonů zpravidla dělají kompromisy tam, kde si myslí, že to hráčům nebude vadit – herní telefony tak hůř fotí, jsou robustnější, což může vadit příznivcům kompaktních modelů a nebo mohou mít kvůli soustředění na výkon horší výdrž baterie. Tak proč si kupovat takový telefon, když se dá koupit podobný „neherní“ s méně kompromisy?

Jistě, můžete si koupit herní smartphone zvlášť pouze na hry, ale to už můžete rovnou raději investovat do nějaké přenosné konzole typu Nintendo Switch / 3DS. A když už jsme u ceny, až na výše zmíněný Honor Play nejsou herní kousky příliš levné, naopak jim nálepka herního zařízení cenu dovede nepříjemně zvednout. Třeba takový ROG Phone stojí 23 tisíc. Za ty peníze už máte velmi slušný herní počítač.

No a na závěr ještě jeden důvod. Mobilní hry jako takové nepotřebují výkonné stroje, aby fungovaly. I hardware střední třídy dnes stačí, abyste si na telefonu zahráli vše, co chcete. Plynule a hezky. Nedávno jsme zkoušeli nainstalovat poměrně náročný PUBG Mobile na levný Samsung J4, a i tady se dalo hrát. Ano, nebyly to žádné grafické hody, nastavení se automaticky přepnuly na ta nejnižší možná a hra nebyla místy úplně plynulá, ale žádná „prezentace v powerpointu“ to nebyla a na nějaké občasné hraní by to bezpochyby stačilo.

Buďte při kupování smartphonů trochu nad věcí a pokud víte, že na něm chcete hrát hry, nenechte se zlákat marketingovými nálepkami. Zapaříte si i na průměrném telefonu a ušetříte. A nebo si radši rovnou kupte Nintendo / PlayStation / herní počítač. Někdy to vyjde cenově nastejno, nebo i levněji.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny