Xiaomi ukázalo telefon s vyměnitelným objektivem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fotografování s chytrým telefonem je v posledních letech opravdu seriózní sport. Xiaomi jej chce povýšit na další úroveň tím, že umožní na záda připevnit objektiv, stejně jako u digitálního fotoaparátu.

Projekt společnost sdílela na čínské sociální síti Weibo a rovnou ukázala i video, na kterém vidíme tento unikátní telefon v akci:

Jde ovšem v principu o „běžný“ telefon Xiaomi 12S Ultra, který je vybaven palcovým snímačem od Sony, konkrétně IMX989. Ten však můžete dále vylepšit o objektivy Leica s bajonetem Leica M. Koncept Xiaomi 12S Ultra využívá speciální adaptér pro upevnění objektivu, přičemž senzor zadního fotoaparátu je chráněn pouze krycím sklem.

Nemáme bohužel žádné informace tom, že by se tento koncept telefonu chystal na (ať už čínský nebo globální) trh. V minulosti jsme se již setkali s jinými podobnými koncepty od Xiaomi, např. chytré brýle Xiaomi Smart AR Glasses. Realita je ovšem taková, že tyto zajímavosti skončí jen u fáze konceptu.

Nápad je to každopádně fajn – používat telefon zároveň jako tělo fotoaparátu a vyměňovat objektivy. Když budete chtít fotit jen tak nahodile, stále máte k dispozici obvyklou sestavu mobilních senzorů, které jsou rozestavěny okolo onoho odkrytého senzoru. Když si ovšem s sebou vezmete objektiv, třeba na výlet nebo specificky za účelem fotit danou scénu, výrazně se vám rozšíří fotografické možnosti a také zlepší výsledná kvalita fotek.

Xiaomi dokonce údajně chce nabídnout vybraným zájemcům odkoupení tohoto konceptu, ovšem za závratný (v přepočtu) milion korun. Vzorků, které výrobce nechal zhotovit, je pouze deset, a za takovou exkluzivitu se zkrátka platí.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny