TikTok chystá vlastní streamování hudby. Konkurence bije na poplach

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Všichni chtějí být jako TikTok. Jenže teď si naopak TikTok usmyslel, že odstartuje konkurenční bitvu na novém poli. Chce totiž nabízet streaming hudby.

Mateřská společnost TikToku, ByteDance, podala nový patent, ze kterého mohou být služby jako Spotify či Apple Music minimálně trochu nervózní. Měl by se totiž týkat nové služby nazvané TikTok Music, tedy platformy pro streamování hudby.

Popularita TikToku neustále roste a nyní si chce ještě více rozšířit své obzory. Jako nové bojiště si vyhlédl právě streaming hudby, kde zatím vládne především Spotify a Apple Music. Patent, o kterém je řeč, podala společnost ByteDance u amerického patentového úřadu. Konkrétně jde o ochrannou známku na službu TikTok Music.

Ochranná známka TikTok Music se údajně má týkat aplikací pro chytré telefony a tablety umožňujících uživatelům „nakupovat, přehrávat, sdílet, stahovat hudbu, písně, alba, texty a citáty a dále vytvářet, doporučovat, sdílet své playlisty, texty, citáty a pořizovat, upravovat a nahrávat fotografie jako obaly playlistů, komentovat hudbu, písně a alba“.

Z toho všeho vyplývá, že TikTok pracuje s modelem velice podobným tomu, jaký má třeba Spotify a další společnosti zabývající se streamováním hudby. TikTok má navíc velice dobré startovací místo. Toto jméno totiž mladí uživatelé znají a vyhledávají, takže nahnat na takovou platformu nové uživatele nejspíše nebude moc velký problém. Obzvlášť, když také přijdou s novou zajímavou funkcí či levnou pořizovací cenou.

TikTok Music ovšem čeká i několik překážek. Spojené státy mají totiž TikTok a jeho mateřskou společnost ByteDance vyhlédnutou kvůli vazbám na politické činitele v Číně. Technicky se může schylovat k podobné situaci, jako před několika lety s Huaweiem. Bývalý americký prezident Donald Trump se dokonce pokusil TikTok zakázat, protože prý představovala riziko pro národní bezpečnost, ale loni byla jeho žádost odvolána.

Dále se řečí také to, že TikTok může mít přístup k údajům amerických uživatelů. Výkonný ředitel společnosti TikTok Shou Zi Chew dokonce přiznal, že někteří zaměstnanci z Číny mají přístup k informacím o amerických uživatelích, včetně veřejných videí a komentářů. Zdůraznil však, že žádné z těchto údajů nejsou sdíleny s čínskou vládou.

Soudě podle toho, jak se TikToku v posledních letech daří, představuje jeho případná odnož se streamováním hudby poměrně velké riziko pro Spotify či Apple Music. Než se však celá situace potvrdí oficiálně, může jít zkrátka jen o „patent do šuplíku“, který se nakonec ani nikdy nemusí proměnit v realitu.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny