Na Androidí televizi se dívají už desítky milionů uživatelů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jak dostat Google přímo do televize? Existují na to různá zařízení, ale společné mají to, že si je pořizuje čím dál více lidí. Údajně má mít až desítky milionů uživatelů.

Toto přibližné číslo prozradil produktový ředitel Android TV Shalini Govil-Pai pro server Multichannel News. Platformu podle něj využívají hlavně zákazníci v Evropě a Asii, a navíc asi polovina těchto uživatelů používá Android TV skrze partnery Googlu ve formě poskytovatelů televizního vysílání. Má ji totiž v nabídce přes 100 různých poskytovatelů po celém světě. Mimo to jej můžete samozřejmě nalézt v základu i u výrobců televizí jako jsou Philips, Sharp, Thomson nebo Sony.

Androida však můžete „protlačit“ do prakticky jakékoliv televize díky speciálním set top boxům. U nás se dají pořídit třeba modely jako Nvidia Shield (která současně slouží jako herní konzole), dále Xiaomi Mi Box a také modely od méně známého výrobce Venztech. Není to zatím úplně levná záležitost, většina z nich vás bude stát okolo dvou tisíc korun.

Android TV – Wikipedia

Android TV is a version of the Android operating system designed for digital media players. As a replacement for Google TV, it features a user interface designed around content discovery and voice search, surfacing content aggregated from various media apps and services, and integration with other recent Google technologies such as Assistant, Cast, and Knowledge Graph.

Výhodou Android TV je samozřejmě podpora mnoha aplikací, které známe z mobilních telefonů díky přístupu do obchodu Play. Samozřejmostí je také propojení s telefonem pomocí technologie Chromecast – přes něj si můžete do televize promítnout obsah vašeho mobilního telefonu jako třeba fotografie, hudbu nebo video.

Porovnat Android TV s konkurencí je nicméně poměrně těžké. Roku TV podle posledních údajů využívá zhruba 60 milionů uživatelů, ovšem jinak se k datům ohledně užívání dalších zabudovaných systémů, jako například webOS u LG či Tizenu u Samsungu dostat nedá. Další čísla se zase vztahují jen na americký trh, kde třeba konkurenta v podobě Apple TV používá zhruba 20 milionů lidí, Amazon Fire TV pak 35 milionů lidí. Jde tedy o velmi roztříštěný trh, který nemá úplně jasného lídra.

Android TV

Android TV now comes with your Google Assistant built in. Just say „Ok Google,“ or press the mic button on your remote to quickly find the latest blockbuster, check the score of the big game, or dim the lights – all without leaving what you’re watching.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny