Zemědělství budoucnosti hlídají drony s 5G

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Díky dronům s 5G připojením budou v budoucnosti zemědělci moci mít daleko jasnější představu o stavu jejich polí.

I v pracovně náročném odvětví zemědělství představují inteligentní 5G technologie zajímavé příležitosti. Největší rakouský provozovatel létajících dronů, společnost DRONETECH Austria spojil síly s rakouskou pobočkou Huawei v unikátním projektu. Vůbec poprvé jsou drony osazené 5G technologií od společnosti Huawei využity ke sledování hospodářské půdy. Projekt se aktuálně zaměřuje na ve vinařství Nussböckgut v rakouském Leondingu.

Díky přenosu velkého množství dat v reálném čase mohou pracovníci na vinicích cíleně a rychle jednat. Drony jsou vybaveny speciálními senzory: díky kamerám s vysokým rozlišením mohou vyhodnotit celkový stav pole i a vytvořit tak „index zelených listů“. Další senzory zase umožní nepřetržitě vyhodnocovat zdraví rostlin.

5G je zde konkrétně použito díky třem klíčovým charakteristikám: šířce pásma, nízké odezvě a propojitelnosti velkého množství zařízení. V tomto konkrétním projektu chytrého zemědělství je důležitý zejména přenos snímků ve vysokém rozlišení na server, kde následně může být provedena analýza pomocí umělé inteligence.

K provozu je nezbytný jak kvalitní dron, tak právě i 5G modul od společnosti Huawei, kterým jsou drony osazeny. Největší výzvou je aktuálně pokrytí sítí 5G. V současnosti jsou tyto sítě určeny především pro zákazníky mobilních operátorů, kteří ji využívají hlavně v interiérech a na zemi. Zde je ovšem třeba se přizpůsobit faktu, že drony někdy létají i 50 metrů nad polem.

Projekt komentuje David Hopf, generální ředitel společnosti DRONETECH Austria: „Drony jsou budoucnost zemědělství. Můžete rychle létat nad velkými lokalitami a okamžitě zjistit, kde je na poli potřeba hnojivo nebo voda. Zároveň můžeme výrazně snížit používání pesticidů. To je také cílem rakouského ministerstva zemědělství a Agendy 2030.“

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny