Světelná show okolo televize má být prý šetrnější na oči

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je vám klasická obrazovka televize či počítače málo, chcete víc vizuální podívané? DreamScreen přidá novou úroveň podívané nad rámec toho, co se děje na obrazovce.

Evidentní předlohou tohoto projektu je systém Ambilight u telefvizí Philips, který u tohoto výrobce není nic nového – technologii představil už v roce 2002. Zatímco však Ambilight najdete jen u televizí této značky, která nemá příliš vysoká prodejní čísla, DreamScreen zprovozníte u prakticky jakékoliv televize či monitoru s HDMI konektorem.

Ambilight – Wikipedia

Ambilight creates light effects around the television that correspond to the video content. Philips claims that a „more immersive viewing experience“ can result. Ambilight is a lighting system that actively adjusts both brightness and color based upon picture content.

Celý fígl spočívá ve speciálních LED diodách, které nalepíte na zadní stranu vaší televize. Pak už jen stačí systém diod připojit do HDMI konektoru a vizuální hody můžou začít. Sestava světel kopíruje barvy, které jsou na stranách obrazu a vytváří tak efekt, jako by televize přetékala na stěnu okolo. Vše běží v 60 snímcích za sekundu.

Na výběr máte hned ze 3 režimů. Ten první, jak už bylo naznačeno výše, kopíruje barvy živého obrazu (ať už jde o filmy či hry na herní konzoli). Světla ale mohou také vytvářet doplňující efekt k přehrávané hudbě, nebo dokonce i svítit na váš pokyn jak právě chcete (i když je televize zrovna vypnutá). Sestavu LED diod ovládáte pomocí aplikace, která je dostupná jak pro systém Android, tak iOS. Telefon se s tímto systémem spojí bezdrátově pomocí technologie Bluetooth nebo WiFi. DreamScreen nově také podporuje až 4K rozlišení. Autoři se navíc pyšní tím, že takový systém šetří vaše oči právě díky tomu, že je prosvětlená nejenom obrazovka, ale i její okolí.

Cena za sadu LED diod a speciálního adaptéru pro jejich připojení a ovládání se odvíjí podle toho, jak velká je vaše televize a jaké má rozlišení. Cena tak začíná na asi 2 500 korunách za HD televize s úhlopříčkou do 45 palců a končí až na téměř 6 000 korunách za sadu k velké 4K 80palcové televizi. Vybere si zkrátka každý. Premiéru pro HD sady si autoři na serveru Kickstarter odbyli už minulý rok, letos právě začínají vybírat peníze na 4K sady. Daří se jim dobře, vybrali už t=měř čtyřnásobek požadované částky. Předobjednané sady budou zájemcům posílat v letošním červenci.

Kde se dozvíte víc

Možnost projek podpořit a zakoupit si jej. Předběžné dodání v červenci.

Kampaň na Kickstarteru

Popis celého projektu s často kladenými dotazy, vlastní prodej HD sad za cenu mezi 140 a 180 dolary.

Oficiální stránky projektu DreamScreen

Oficiální stránka projektu na Facebooku.

Facebook DreamScreen projektu
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny