Orgasmus pro hipstery. Smartphone se stane Polaroidem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Digitální fotografie je běžně dostupná už nějakých 17 let. Dnes se nejvíc fotí mobily. Ovšem stále tu existuje skupina zákazníků, která dává přednost papírovým fotkám. Ideálně těm instantním. Na konci článku pak pro vás máme zajímavou drobnost.

Polaroid je fotografická ikona. Instantní fotografie sice byly a jsou drahé, přesto je lidé milují. Tedy někteří, dříve třeba profesionální fotografové, kteří si pomocí instantní fotky dělaly náhledy. Pro mladší: tehdy nebyla jiná možnost. Dnes je to hipsteřina, polaroidy dělá víc firem a čím aparát vypadá víc retro, tím lépe. Ale proč ne, okamžitá papírová fotka má něco do sebe.

Klasické polaroidové papíry (typ 600) jsou pekelně drahé, jedna fotka vás vyjde na 70 korun! Menší formáty jsou levnější, stejně jako papíry třeba pro instantní fotky Fuji. Ale to není podstatné, okolo Polaroidu a instantní fotografie celkově dnes žije početná subkultura, která si pořizuje staré fotoaparáty z osmdesátých let, přestože lze koupit i nové modely, které vypadají skoro stejně.

Alternativou jsou kapesní tiskárny, které vyprodukují fotku té instantní velmi podobnou. Obvykle ale jen malé formáty, nikoliv zhruba deseticentimetrovou z Polaroidu 600. Cena je nižší, ale není to tak cool, na tom se shodneme asi všichni. Externí tiskárny pak mají tu nevýhodu, že jsou externí. Musíte ji vzít sebou, musíte ji nabít a tak dále. Výhoda je naopak v univerzálnosti, připojíte jí k libovolnému smartphonu s Bluetooth. Mimochodem, takovou tiskárničku do kapsy můžete mít i od Polaroidu.

Jenže pokud jste hipster, pak pro vás máme famózní novinku. Jmenuje se Polaroid Insta-Share Printer a je to tiskárnička od Polaroidu, což název napovídá a je to součást mobilu. Tedy pokud máte Motorolu řady Z, na které lze připínat takzvané Moto Mody. Což jsou repráčky, baterie, foťáky a další příslušenství, které se stane součástí samotného smartphonu.

Polaroid Insta-Share Printer vypadá výborně, design na klasické foťáky Polaroidu navazuje. Ano, je sice relativně kompaktní, ale v kapse bouli udělá. Tiskne se stiskem tlačítka a to nejen čerstvě vyfocené snímky, ale v jakékoliv uložené ve smartphonu. Fotky se tisknou na papír Zink, což je bezinkoustový tisk pomocí termochemické reakce. Což je vzdáleně podobný princip jako u originálního Polaroidu, což by se fanouškům mělo líbit. Dodáváme, že Zink využívá víc výrobců, není to specialita Polaroidu.

Fotky jsou menší, mají rozměr cca 5 x 7,5 centimetru a jedna vyjde na přibližně 20 korun. Tedy žádná láce, ale podstatně levnější, než klasický Polaroid 600. Přídavný Polaroid na Motoroly je v prodeji za 3 800 korun, což je zhruba cena za aktuální modely klasického fotoaparátu Polaroidu One Step 2 z loňského roku.

A teď ta zajímavost. Polaroid sice patřil mezi první firmy, které se pustily do digitální fotografie, ale moc se mu nedařilo a od roku 2001 prošla firma několika bankroty. V současné době patří do společnosti PLR IP Holdings, LLC a v licenci dává logo Polaroid na různé věci kde kdo. Třeba na smartphony. Ale to zajímavé je v nejnovějším vlastníkovi oné společnosti PLR IP Holdings, LLC. Tu loni převzal polský investor Wiaczeslaw Smolokowsk. Ten má majoritu i v nizozemské společnosti Impossible Project, která po krachu v roce 2008 zůstala jediným výrobcem papírů pro Polaroidy. A dnes dělá i onen novodobý fotoaparát One step 2.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny