Víme, že nic nevíme. Ale skládací smartphone bude

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mluví se o něm už pěkně dlouho. Teoreticky by to mělo být zvládnutelné, prakticky to je ale zatím hudba vzdálenější budoucnosti. Jednu věc ale víme na beton, skládací smartphone bude.

Dokonce se můžete vsadit, kdo ho ukáže jako první. Dlouho to vypadalo na Samsung, který se vývojem zabývá už pořádně dlouho. Ale po zkušenostech s Matem 7 (trochu vybuchoval) bude asi hodně opatrný s tím, co pustí na veřejnost. I proto měl být skládací Samsung už loni, pak letos a teď to vypadá až na příští rok.

Za rohem čeká ambiciózní Huawei, který se teď veze na vlně úspěchu s modely P20 a P20 Pro, či s topovým Mate RS Porsche Design. Což je objektivně nejnadupanější smartphone současnosti. Ale počkejme, Mate RS se zatím neprodává a třeba čtečku otisků ukrytou v displeji nejdřív chceme vidět fungovat. Huawei avizuje, že by skládací mobil měl ukázat ještě letos, asi na podzim.

Ale tenhle souboj ještě není rozhodnutý, dokud to nebude představené, vítěz není jasný. Jsou tu navíc i další hráči, třeba Oppo/Vivo z koncernu BBK Electronics. Vivo třeba bylo první, kdo v lednu ukázal funkční čtečku otisků v displeji. Ale i zde opatrně, Vivo zatím mimo Asii neprodává a s tou čtečkou v displeji to v masovém měřítku také není tak horké.

A jak by skládací mobil měl vypadat? Podle posledních spekulací si představte smartphone s až sedmi palcovým displejem, který se uprostřed přehne. Výhoda? Lépe se velký smartphone vejde do kapsy, přitom v otevřeném stavu to bude pořádná plácačka. U zavřeného telefonu by pak na vrchu (tedy na zadní straně) mohl být ještě jeden displej pro kontrolu stavu, aby se telefon nemusel ihned otvírat. V praxi by takový displej asi byl ve spodní části, v horní musí být místo na foťáky.

Podstatné, jak se výrobci popasují s ohýbacím mechanismem, flexibilním vnitřkem a pak také se samotným displejem. Spekuluje se, že displeje budou dva a jen se k sobě přiklopí. Přestože ohebný displej už technologicky zvládnutý je. Problematická budou i střeva, třeba ohebná baterie. Ale s tím se asi dá pracovat a rozdělit elektroniku do obou částí separátně.

Na videu je vidět jeden z návrhů nezávislých designérů. Ti umí vzhled hezky nakreslit, ale nikoliv už vymyslet, jak to bude vypadat uvnitř. A to je teď práce stovek inženýrů v Koreji a v Číně. Věřte, že makají na 200 procent.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny